Miljonsmäll när kommunens elavtal går ut

Kommuner riskerar flera miljoner kronor i ökade elkostnader. I Övertorneå kan man tvingas höja skatten – när elavtalet är på väg att gå ut. "Skenar det ännu mer räcker inte besparingar", säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

En miljonsmäll väntar Övertorneå kommun när det nuvarande elavtalet går ut. Nu ska kommunen spara 10 miljoner kronor.

En miljonsmäll väntar Övertorneå kommun när det nuvarande elavtalet går ut. Nu ska kommunen spara 10 miljoner kronor.

Foto: Elisabeth Hedman

Övertorneå2022-12-04 09:00

Elpriset har mer än fördubblats sedan oktober. Då kostade en kilowattimme el drygt 50 öre. När november summerats är snittet över 122 öre, efter att det rörliga spotpriset i ett par veckor nått rekordnivå på över 5 kronor per kilowattimme vissa tider.

Det kommer svida i plånboken för den som har rörligt elavtal när elräkningen för villan eller stugan dimper ner. Men även kommuner riskerar att drabbas hårt. I Övertorneå är det fasta elavtalet på väg att gå ut. Elkostnaden kan då öka med miljonbelopp.

– Vi sitter risigt till, säger tekniska chefen Maria Furmark.

Nu i veckan ska kommunen ta in offerter tillsammans med andra kommuner som gått ihop, i hopp om ett bättre kilowattpris.

– Vi är inne på att gå på ett rörligt avtal i minst ett år, kanske två, för vi vill inte binda till priserna som är nu. Här uppe brukar vi inte ha rörligt, inte minst för att man vill ha en säker post i budgeten och minimera osäkerhetsfaktorerna. Men så kan vi nog inte ha det tyvärr, säger Furmark.

undefined
"Vi sitter risigt till", säger Maria Furmark som är teknisk chef på Övertorneå kommun (Arkivbild).

I fredags kostade det billigaste ettåriga avtalet för en villaägare i Övertorneå 160 öre per kilowattimme. Nästan fyra gånger mer än de 44 öre som kommunen betalat. Förra året förbrukade kommunens skolor, äldreboenden och många andra lokaler drygt 3,8 miljoner kilowattimmar för i runda slängar 4 miljoner kronor.

– Det kan bli 12 miljoner nu om vi har otur. Det är ju en jättestor budgetpost för oss som liten kommun, säger Maria Furmark.

Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg (C) är oroad över hur ekonomin ska påverkas. Inte bara elen har blivit dyrare, det gäller även saker som skolmaten, bränslet till hemtjänstens bilar och flisen som värmer upp vissa fastigheter. Priset på flis har mer än fördubblats.

Med alla ökade kostnader räknar kommunen med att behöva spara 10 miljoner kronor.

– Det är åt helvete om elen kostar 3-4 kronor per kilowattimme. Vi har redan tagit höjd för höjda energiavgifter men inte på de här summorna, säger han.

undefined
En miljonsmäll väntar Övertorneå kommun när det nuvarande elavtalet går ut. Nu ska kommunen spara 10 miljoner kronor.

Tomas Mörtberg berättar att de tittar på om det går att lösa ett mer förmånligt elavtal på ett år med det egna elbolaget Övertorneå energi, men att det ännu är oklart hur det skulle gå till.

– Men det kommer oavsett att bli dyrare, säger han.

Vad innebär det för en liten kommun när elen, bränslet och maten blir så här dyr?

– Vi har fått ta höjd för ökade lönekostnader, drivmedelskostnader, elkostnader och fjärrvärmen som också gått upp. Så vi pratar om 10 miljoner mer. Hos oss ger en skattekrona ungefär 8 miljoner så det är över en skattekrona.

Ni skulle behöva höja skatten med en krona?

– Ja, eller snarare 1,20. Vi har kommit med besparingsförslag så vi får en budget i balans, men skenar det ännu mer så räcker inte det.

undefined
Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) är bekymrad. Han tycker det är märkligt att Norrbotten lämnas utan elstöd i vinter (Arkivbild).

Inför valet lovade den nu sittande regeringen ett högkostnadsskydd för el. Men norra Sverige blev helt utan stöd.

– Det är märkligt. Vi har ju dubbla förbrukningen för att värma upp husen här uppe, så det känns som att man inte bryr sig om Norrland – och i synnerhet Norrbotten.

Du är själv lantbrukare, kommer du att våga titta på elräkningen?

– Nej, jag bävar för den. Vi har en årsförbrukning på 350 000 kilowattimmar och får nu budgetera säkert 300 000-400 000 kronor mer i kostnader för elen. Jag har fått lära mig att det alltid är billigast med rörligt på sikt, men nu önskar man att man hade bundit.

Så har elpriset ökat

Så här har spotpriset på el i november utvecklats i elområde 1 de senaste tre åren.

• 2020: 6 öre per kilowattimme

• 2021: 43,89 per kilowattimme

• 2022: 122,07 per kilowattimme

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!