Miljonsatsning på lekplats och skolgårdar i Övertorneå

Skolgårdar och lekparker ska byggas och utvecklas för flera miljoner i Övertorneå kommun. ”Man vill bara säga ”grattis alla barn””, säger kultur- och fritidschefen Annika Keisu Lampinen.

Fritidsteknikerna Peter Norberg och Oona Haapalahti på sidorna av Annika Keisu Lampinen som testar motorikbanan.

Fritidsteknikerna Peter Norberg och Oona Haapalahti på sidorna av Annika Keisu Lampinen som testar motorikbanan.

Foto: Nellie Andersson

Övertorneå2021-07-04 20:00

I slutet av juni beslutade kommunfullmäktige i Övertorneå att bevilja kultur- och fritidsutskottet ett tilläggsanslag på fyra miljoner kronor för lekplatsutveckling och upprustning av kommunens skolgårdar under 2021-2022. 

Robert Grape (C) är ordförande i kommunstyrelsens kultur och fritidsutskott i Övertorneå och är säker på varför han tycker att satsningen behövs. 

– Vi vill vara en attraktiv kommun. Vi vill ha kvar de vi har och gärna ha inflyttning hit. Då måste vi ha något för barnen och barnfamiljerna.

Annika Keisu Lampinen, som är kultur och fritidschef i Övertorneå, reagerade på beslutet med glädje.

– Man vill bara säga ”grattis alla barn”, säger hon.

Hela arbetet kring lekmiljön i kommunen började redan förra året, berättar Annika Keisu Lampinen. Kommunen har då gått ut med en enkät till småbarnsföräldrar men också haft dialog med lärare och elever om utomhusmiljön.

– Det har varit lite samstämmig ton ändå, att man har lite för lite att göra, säger hon.

Totalt räknar kultur- och fritidschefen att det handlar om drygt 5 250 000 kronor som kommer användas till lekpark och skolgårdsutveckling. En satsning på lekplats för mindre barn i Jägmästarparken ingår också och är den största delen av det nya tillägget. Arbetet i parken kommer att påbörjas till hösten.

Vid Svarträvens skolområde pågår arbetet redan nu för fullt. På grindar in till området där lågstadiet håller till sitter nu lappar. ”Ursäkta röran! De kommande veckorna bygger vi här en roligare skolgård”, står det. 
På gården har en balans och motorikbana börjat ta form, en liten bäck ska ordnas och en boda ska bli till ett stall för käpphästar. Förhoppningen är att en upprustning av utemiljön ska locka till rörelse. 

– Vi utgår ifrån barnens lek och vad som presenterats i dialogmötena och alltid med tanke på att de helst ska röra på sig. Att uppmuntra till rörelse.

Oona Haapalahti är fritidstekniker och arbetar tillsammans med Annika Keisu-Lampinen på att förbättra lekmiljön för barnen. Hon har också egna barn och ser positivt på satsningen som nu görs. 

– Det har inte varit så stort utbud, säger Oona som innan pandemin åkt över till lekparker i Finland med sina barn.

I slutändan är kultur- och fritidschefen säker på vad hon hoppas att satsningen ska ge.

– Glada barn, som rör på sig och är friska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!