Midnattstorkade tomater

När Peter Johansson, från Övertorneå, såg en burk soltorkade tomater på ICA fick han en idé. Sådan skulle han prova att göra. Nu har han en egen produkt; Midnattssoltorkade tomater från Polcirkelland.

Efter jobbet som färghandlare förvandlas Peter Johansson till tomatförädlare.

Efter jobbet som färghandlare förvandlas Peter Johansson till tomatförädlare.

Foto:

ÖVERTORNEÅ2013-07-15 20:01

Färghandlaren Peter Johansson har ett stort matintresse. Och så är han nyfiken.

- Jag tror att det var nyfikenheten som drev mig att prova, säger han.

Allt började våren 2012 när han var och handlade. I en av hyllorna fastnade hans blick på soltorkade tomater.

- Jag tänkte att det måste man kunna göra själv och jag började laborera hemma. Mina flickor tyckte att det var jättegott. Hösten 2012 sa den äldre dottern att nu är det dags att sätta igång.

Ett familjeengagemang

Laborerandet hemma blev en testserie som han snabbt sålde slut på.

- Sen har jag sovit på det under vintern för att sedan sätta igång och producera mer och marknadsföra.

Det är den äldsta dottern, Sanna Johansson, som står för marknadsföringen och den yngre dottern, Elina Johansson, är med i produktionen.

- Man kan väl kallad det för ett familjeengagemang, säger Peter Johansson

Nu sker produktionen i skolköket i Juoksengis stängda skola. Här hackas och torkas tomater och rödpeppar. Kryddor, rapsolja och kryddor mixas och burkarna fylls med Peter på polcirkelns specialblandning.

- Tomaterna kommer från en lokal odlare och jag använder rapsolja för att det känns mest naturligt och svenskt. Jag vill att det ska vara så närproducerat som möjligt. Med kryddorna blir det svårt, så klart.

Unika tomater

Nu är målet är att sprida produkten till hela Sverige.

- Marknadsföringen är ännu i sin linda. Vi hastar långsamt. Men vi har en produkt som är bra och sedan bygger vi utifrån det. Jag tror att tomaterna har ännu större möjligheter söderut. Lite unikt med tomater odlade kring polcirkeln och i midnattssolen. Friskheten och ljuset från en ganska orörd natur, säger Peter Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om