Förra vintern slog så gott som alla rekord. Snön ville aldrig sluta att falla och det märktes av även på elavbrotten i Övertorneå kommun.
Snömassan som lade sig på träden blev för mycket och då och då föll träd ner över ledningar.
Den här vintern har det inte snöat lika häftigt, men problemen fortsätter.
I december hade man ett tiotal elavbrott i Övertorneå. Övertorneå Energis vd Henrik Luttu berättar att den här vintern, likt förra, har fler avbrott än normalt.
– Det är så: Träd knäcks av snölasten och fälls över ledningarna. De ledningsgatorna som finns i Övertorneå går genom skog, 75-80 procent av ledningarna går genom skog.
Varför den här vintern?
– Både den här och förra vintern har vi haft ovanlig snö på det sättet att det har fastnat hårt på vissa träd. I fjol var det extremt mycket snö och det är det inte i år, så jag har förståelse för de som tror att det knappast är snön som är problemet. Men när snön fastnar i träden så behövs det inte mer än det här. Den här vintern började med att det kom snö vid nollgradigt och någon minusgrad och det frös fast snabbt. Sen när det kommer ny snö så glider inte den av lika bra, säger Henrik Luttu.
Ett träd som hänger sig olyckligt över en ledning kan slå ut många kunders el. Och det kommer Övertorneåborna få fortsätta att leva med verkar det som, eller?
– På lång sikt är det vädersäkring som kan göra det bättre. Man kan gräva ner ledningarna eller så kan man flytta ledningarna till bättre ställen. Men allt detta tar både lång tid och är väldigt dyrt.
Henrik Luttu räknar med att det kostar ungefär tre miljoner kronor per mil att gräva ned kablar. I Övertorneå är det 25 mil att gräva ned och det kommunala bolagets budget tillåter investeringar om tre till fyra miljoner kronor per år. Någon större satsning för att snabbt bli av med problemen blir därmed omöjlig.
Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) berättar att man ska diskutera ägardirektivet för Övertorneå Energi om två veckor.
– Ägardirektivet säger i dag att soliditeten måste upp och att skulderna ska kapas. Därför finns inte möjlighet för större investeringar än tre-fyra miljoner kronor. Man kan ändra uppdraget till att kvaliteten ska säkerställas för att kunden ska få det bättre, förklarar Mörtberg.
Om mötet leder till någon förändring är oklart. Men ska man bli kvitt den stora mängden elavbrott så kommer det att kosta pengar.
Nu har Övertorneå Energi satsat extra resurser på patrullering och man har personal redo med såväl skoter som helikopter för att minimera avbrotten.