Sätt på mig när jag är full. Det var budskapet på diskmaskinen i Övertorneås kommunhus. Det ville Snell-Lumio ta upp under kommunfullmäktige. Men det fick inget gehör.
– Jag blev provocerad, för då satt de och småfnissade – gubbarna. Jag ställde en fråga och fick inget svar, utan i stället satt många och fnissade och raljerade. Man blir lite less, säger Christina Snell-Lumio (V).
Hon menar att det är ett stort problem i Övertorneå.
– Det har blivit ett hårdare klimat. Männen blir upprörda när kvinnor tar plats. Det är helt vansinnigt.
Vilka då?
– Män med makt i Övertorneå känner sig hotade när kvinnor tar plats. Det är många män som sitter i kommunfullmäktige som ska ta åt sig, men andra män också. Det finns en kultur och struktur där det i Övertorneå tillåts sådant som är omöjligt på andra orter.
Tomas Vedestig (Öfa) håller inte med.
– Det är bara att titta på vem vi valde som socialnämndens ordförande nu (Marianne Salometsä). Vi försökte få fler kvinnor som ordförande i nämnderna, men de ville inte själva. Sen kan jag tycka att det är mycket prat från Snell-Lumio, men det är få praktiska exempel på vad som inte fungerar. Jag skulle gladeligen ta emot en lista på vad som är dåligt. Det går inte att rätta till något om hon inte säger vad som är problemet.
Kommunalrådskollegan Tomas Mörtberg ser inte heller strukturella problem.
– När man kollar på fullmäktigeförsamlingen är det en överrepresentation av karlar. Däremot tar jag avstånd från att det skulle finnas en jargong.
Det hördes fniss i fullmäktige.– Jag kan bara prata för mig själv då. Jag har inget emot kvinnor och respekterar kvinnor.
Tomas Mörtberg menar att utspelen om mobbning och sexism är taktik.
– Det märks att det är valkampanj snart, säger han.
Snell-Lumio står däremot fast vid sin åsikt.
– Det är många kvinnor från Övertorneå som flyttar på grund av det här. Jag har själv frågat mig många gånger varför jag bor kvar här. Jag hade kunnat lägga energi på andra saker och levt bättre i många andra kommuner, säger hon.