Som ett led i polisens omorganisation har myndigheten fått instruktioner om att vända sig utåt och inta en mer lyssnande roll. Genom att samla in synpunkter från medborgare - under exempelvis lokala samråd och genom webbenkäter - ska polisen ta reda på vilka problemområden medborgarna vill att polisen ska prioritera lokalt. I Övertorneå inleddes arbetet med att samla in synpunkter redan i vintras och de poliser som arbetar där har också lämnat synpunkter utifrån sin yrkesroll.
– Svaren har kokats ner till en prioriteringsordning och vi har valt att jobba mot narkotika bland ungdomar. Vi vill både bli bättre på att förbygga och att minska förekomsten av drogmissbruk bland unga, säger Lars Öberg, lokalpolisområdeschef i östra Norrbotten.
Medborgarlöftet som ställts ut inbegriper aktiva insatser fram till årssikftet. Polis och kommunpersonal ska bland annat finnas på fältet vid åtminstone två "riskkvällar" då ungdomar kan tänkas komma i kontakt med alkohol och narkotika. Polisen har lovat fler aktiva insatser, men exakt vilka vill inte Lars Öberg berätta om av taktiska skäl.
För kommunen innebär löftet att plattformar för invånarnas synpunkter tillhandahålls, bland annat på kommunens hemsida. Lars Öberg tror att digitala medier är viktiga för denna typ av arbete och vill att allt fler ska lämna sina synpunkter framöver:
– Det är skattebetalarna som betalar för polisverksamheten i Sverige. Då är det rimligt att medborgarna på ett aktivt sätt får vara med och påverka och styra polisens arbete.
Under nästa år väntas denna typ av medborgarorientrat arbete intensifieras i alla landets kommuner.