Laxfiskets framtid i Torneälven oviss

Nyligen meddelade Havs- och vattenmyndigheten att en kvot på två laxar per fiskare och säsong i Torneälven kan komma att bli ny regel.
– Det riskerar att utplåna en kultur och livsstil som aldrig kan återfås, säger Maria Furmark, åttonde generationens laxfiskare från Päkkilä.

Maria Furmark och brorsonen Jon-Nilas Furmark är åttonde och nionde generationens laxfiskare i Torneälven. Här syns de i tv-serien Gränslöst fiske i SVT.

Maria Furmark och brorsonen Jon-Nilas Furmark är åttonde och nionde generationens laxfiskare i Torneälven. Här syns de i tv-serien Gränslöst fiske i SVT.

Foto: SVT/Daniel Hols

Övertorneå2025-04-23 00:01

Nyheten i korthet

  • Havs- och vattenmyndigheten föreslår nya regler för laxfisket i Torneälven, inklusive en kvot på två laxar per fiskare och säsong.
  • Fiskaren Maria Furmark varnar för att de nya reglerna riskerar att utplåna en kultur och livsstil som har förvaltats av generationer sedan 1500-talet.
  • Regeringen förstår att de nya reglerna kan väcka känslor, men betonar att laxens överlevnad är i fara och att utvecklingen behöver vändas.

Efter förhandlingar mellan Sverige och Finland har Havs- och vattenmyndigheten (HaV) på uppdrag av regeringen förslag på nya regler för laxfisket i Torneälven.

– Det är ett paket av åtgärder som införs. Dels en fångstbegränsning som innebär att varje fiskare oavsett fiskemetod får fånga och behålla två laxar per år, säger Jens Persson, utredare vid HaV.

Utöver kvoten så är det även under perioden 16-25 augusti förbjudet att fånga och behålla lax som överstiger 65 centimeter. Antalet spön som får användas för fiske från båt är också begränsat till fyra spön per båt.

– Vi har även infört ett förbud mot huggkrok, för att skydda öringen som är fredad samt lax som återutsätts efter fångst, säger Jens Persson.

Enligt honom är laxfiskets framtid i Torneälven oviss.

– Det har varit en bekymmersam utveckling med två väldigt svaga år och mycket tyder på att det blir ytterligare ett sådant i år. Laxens överlevnad i havet har minskat och vi vet inte vad det beror på, säger han.

undefined
"Det har varit en bekymmersam utveckling med två väldigt svaga år och mycket tyder på att det blir ytterligare ett sådant i år", säger Jens Persson, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten (HaV).

Han menar att beståndets framtida utveckling därför beror på hur laxens överlevnad i havet utvecklas framöver.

Fiskaren Maria Furmark från Päkkilä, eller Bäckesta, i Tornedalen är bekymrad över de nya fiskebestämmelserna.

– Laxfisket är mer än en näring, det är ett kulturarv som har förvaltats av generationer här sedan 1500-talet. Det är en levande tradition som måste få föras vidare. Att nu införa kvoter inom det redan hårt reglerade och småskaliga fisket i älven riskerar att utplåna en kultur och livsstil som aldrig kan återfås, säger hon.

undefined
"Vi uppmanar beslutsfattare att se helheten och förstå den historiska och kulturella betydelsen av det traditionella fisket", säger Maria Furmark.

Enligt henne är laxfisket förlorat för alltid om de nya reglerna träder i kraft.

– Att regleringen sker där den faktiskt gör skillnad är avgörande för laxbeståndets framtid. Vi uppmanar beslutsfattare att se helheten och förstå den historiska och kulturella betydelsen av det traditionella fisket, säger Maria Furmark.

Hon hoppas att regeringen agerar med ansvar för både ekosystemet och människorna som bor och verkar längs Torneälven.

undefined
"Att införa kvoter inom det redan hårt reglerade och småskaliga fisket i älven riskerar att utplåna en kultur och livsstil som aldrig kan återfås", säger Maria Furmark.

Det finns även kritik om att de nya bestämmelserna kan bryta mot fiskestadgan, dels för att det inte nämns något om kvotering av laxfisket i Torneälven. Men från regeringens sida menar de att HaV och det finska ministeriet bedömt att laxbegränsningen är en tillåten avvikelse från stadgan.

– Fiskestadgan för Torneälvens fiskeområde ger utrymme för regeringarna eller den myndighet som respektive regering bestämmer att i enlighet med stadgans syfte komma överens om vissa bestämmelser som avviker från stadgans bestämmelser, säger Daniel Liljeberg, statssekreterare till landsbygdsminister Peter Kullgren.

Samtidigt förstår han om de nya reglerna leder till upprörda känslor för de som berörs.

– Vi har full förståelse för att begränsningarna kan väcka känslor, men bakgrunden är det oroande läget för laxen, vilket styrks av vetenskapliga underlag.

Han trycker också på att utvecklingen behöver vändas.

– Regeringen har ännu inte genomfört överenskommelsen i svensk rätt, men avser att göra detta inom kort, säger Daniel Liljeberg.

Karta: Päkkilä
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!