Kriminolog: "Oansvarigt med lite skydd"

Misshandeln på Hagamannen var väntad. Det menar kriminologen Tage Alalehto. "Han är en symbol för terror och en legend i negativ mening", säger han.

Väntad attack. Att folk skulle ta lagen i egna händer var väntat enligt kriminologiprofessorn Tage Alalehto. ”Den här gången var det en golfklubba. Nästa gång kanske det är ett skjutvapen”, säger han.

Väntad attack. Att folk skulle ta lagen i egna händer var väntat enligt kriminologiprofessorn Tage Alalehto. ”Den här gången var det en golfklubba. Nästa gång kanske det är ett skjutvapen”, säger han.

Foto: Henrik Karmehag

Övertorneå2015-08-23 19:37

En vecka efter att Hagamannen Niklas Lindgren anlände till Övertorneå blev han misshandlad. Tage Alalehto, kriminolog vid Umeå universitet påpekar att man hade kunnat vänta sig att folk skulle ta lagen i egna händer.

– Hagamannen spred en skräck i flera år som utsatte Umeås kvinnokollektiv och som gjorde att varannan man misstänktes. I Umeå var han förövaren och i Övertorneå blir han föremål i en attack, säger Alalehto.

Han ser dådet som en form av hämndaktion, där några tagit på sig en hjälteroll för att hämnas Umeås lidande.

Det handlar inte om en rädsla för att han ska göra något i Övertorneå?

– Nej jag tror inte att det handlar om det, eftersom vad jag har hört så har han hållit en låg profil och inte gjort något som provocerat fram misshandeln.

Alalehto poängterar att man ännu inte vet vilka gärningsmännen är och om de agerar som rättfärdiga medborgare eller är bekanta till något av offren.

I sociala medier märks en uppmuntran till misshandeln, och Tage Alalehto menar att det blir uppenbart att folk tycker att rättssystemet är för slappt.

– Det har tidigare gjorts enkätundersökningar där folk tyckt att det inte behövs hårdare straff och påföljder i Sverige. Men när folk får ett fall att förhålla sig till visar det att det trots allt är väldigt många som tycker att rättssystemet är för slappt, säger han.

Om den här typen av fenomen fortsätter vid frigivning av sexbrottslingar ser han ett samhälle i kaos.

– Vi kan inte ha ett medborgargarde. Vi måste låta polisen sköta sitt jobb.

Syftet med dådet var enligt Alaletho uppenbarligen inte att döda utan att skada.

– Men vem vet vad nästa attack kan vara. Då kan det handla om ett skjutvapen och det kan ske i ett klassrum eller en korridor och utsätta andra elever för fara. Man undrar hur skolledningen och polisen tänker.

Hur menar du då?

­– Polisen och skolledningen ska i sådana här fall göra en bedömning på hur sannolikt det är med en attack och om Niklas Lindgren men även resten av eleverna har tillräckligt med skydd och stöd om en attack skulle ske i skolan. Har det inte gjorts är det väldigt oansvarigt, men jag räknar med att det har gjorts. Men tydligen var inte stödet i detta fall tillräckligt, säger Tage Alalehto.

När NSD når skolledningens direktör Sture Troli berättar han att upplägget för Hagamannen är detsamma som för övriga elever.

– Jag har inte fler kommentarer än så nu, utan vi ska ha ett möte i morgon om det här.

Men kan det ses som att ni varit för oansvariga i säkerhetsbedömningen?

– Det uttalandet vill jag inte ta ställning till nu och än så länge är detta en polissak, säger Sture Troli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om