Den allmännyttiga stiftelsen Matarengihem har inlett en omorganisation. Besökskontoret stängs och flyttas till kommunhusets reception från den 1 januari, medan drift, service och ekonomi läggs över på kommunen.
Inga anställda sägs upp utan de övertas av kommunen, enligt Börje Rytiniemi som är tillförordnad styrelseordförande tills kommunfullmäktige väljer ny styrelse nästa vecka.
– Det är ingen hemlighet att vi har det tufft ekonomiskt i Matarengihem och då måste vi se alla möjligheter, säger han.
Matarengihems stora problem är att hyrorna generellt är så låga att de inte har råd att renovera. Underhållsskulden har vuxit så att det nu anses mer ekonomiskt att riva och bygga nytt med bättre standard – och högre hyror.
– Vi är länets, om inte Sveriges, billigaste när det gäller kvadratmeterhyra. Det blir en ond cirkel, säger Börje Rytiniemi.
En fastighetsplan har tagits fram som omfattar underhåll, renovering och avyttring av kommunens lägenheter, som är 474 till antalet i dagsläget.
– Lägenhetsbeståndet är större än behovet. Det har varit så i tjugo år och befolkningen i Övertorneå kommun har ju minskat, så procentuellt har vi ett större utbud nu och det finns en underhållsskuld, säger Maria Furmark, chef för tekniska enheten och tillförordnad verkställande funktionär i Matarengihem.
Två fastigheter ska säljas, andra ska rivas.
– I det första steget tänker vi sänka driftkostanden med en halv miljon kronor per år, säger Maria Furmark.
Sex kallställda fastigheter ska rivas, enligt planen under 2024. Två hus med totalt fem lägenheter i centralorten och Hedenäset är till salu.
– De har ett underhållsbehov som vi bedömer är så högt att vi inte tänker satsa på dem. Vi erbjuder de hyresgästerna annat boende, eller så får de bo kvar hos nya ägarna, säger Maria Furmark.
Huset i Övertorneå kan flyttas, lämpligtvis till en kommun med bostadsbrist.
– Det skulle vara en bra möjlighet för någon annan kommun att snabbt kunna få boende. Då kommer den till nytta istället för att vi ska ha en rivningskostnad, säger Maria Furmark.
Slutligen frågar vi Börje Rytiniemi om hyresgästerna kommer märka någon försämring.
– Tvärtom, organisationsförändringen ska innebära att vi kommer i kapp med skulderna och kan lämna de tunga åren bakom oss, göra ordentliga reparationer och modernisera. Det kommer man märka i framtiden.