Kommunen säger nej till brytning

Företaget Neova vill bryta torv i Övertorneå i 20 år. Övertorneå kommun säger nej.

ORDFÖRANDE. Mattias Johansson, ordförande vid Naturskyddsföreningen i Övertorneå, är kritisk till torvbrytningens effekter.

ORDFÖRANDE. Mattias Johansson, ordförande vid Naturskyddsföreningen i Övertorneå, är kritisk till torvbrytningens effekter.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2015-11-01 17:34

Neova har lämnat en ansökan till länsstyrelsen i Norrbotten med önskan om att få förlänga bearbetningskoncessionen med ytterligare 25 år för torvfyndigheten Isovuoma i Övertorneå kommun.

Företaget vill få tillstånd från den första januari att bruka täkten i 20år och och därefter 5 år till efterbehandlingar. Meningen med efterbehandlingarna är att skyndsamt göra så att växtligheten snabbt börjar växa och till ändamålet är Neova beredda att avsätta en säkerhet på 300 000 kronor. Neova uppger att påverkan utanför området är liten exempelvis vad gäller påverkan på Torneälven betecknar de torvbrytningens påverkan som "liten till obefintlig", vilket de skriver i till tillståndsansökan.

Övertorneå kommuns miljö- och byggnadsnämnd har nu diskuterat frågan.

– Vi säger nej. Övertorneå är inte för torv. Vi har själva slutat med torv i vårt eget värmeverk och köra på skogsråvara, så vi säger nej till fortsatt brytning, säger Håkan Sandkvist (C), ordförande.

Nu ska ett yttrande formuleras och skickas till länsstyrelsen.

Nej, säger också Naturskyddsföreningen. De anser att torvbrytning och förbränning ger upphov till utsläpp av växthusgaser och för tillstånd att bryta vill de se en utförlig beskrivning, vilket de saknar. Redan förra året har de lämnat en skrivelse till länsstyrelsen där de önskar kompletteringar av Miljökonsekvensbeskrivningen av torvbrytningen.

– Eftersom världen står inför en potentiell klimatkatastrof orsakad av antropogena utsläpp av växthusgaser bör varje investering liknande den vid Isovuoma undersökas och betänkas mycket noggrant, säger Mattias Johansson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Övertorneå.

Vid en uppskattad beräkning av torvfyndigheten skulle mellan 4 960 och 6 200 ton torv produceras, vilket ger lika mycket utsläpp av koldioxid som en personbil som kör mellan 50 och 60 miljoner mil.

De oroar sig också för vattenmiljön.

– Avrinning från torvtäkten kan, som samrådshandlingarna nämner, innebära att näringsämnen och ämnen som legat bundna i marken, t.ex. kvicksilver följer med och påverkar Leipiöjoki och sedan den Natura 2000-klassade Torneälven, för att slutligen rinna ut i Bottenviken och Östersjön som redan idag utsätts för stora påfrestningar i form av övergödning och höga halter av giftiga ämnen.

Samtidigt ger Naturskyddsföreningen Neova beröm för att de tänkt på rening med sedimentationsdammar. Neova planerar också att inträtta en till provpunkt utöver de tre som finns på området, detta för att "förbygga olägenhet för människors hälsa och för miljön".

Även fastighetsägare har sagt nej till torvbrytning, detta med motiveringen att det innebär förlust av värdefulla jaktmarker och rekreationsområden.

Nu ska länsstyrelsen fatta beslut.

FAKTA/Torvbrytningsplanerna

Neova har 160 anställda och omsatte år 2014, 1,2 miljarder kronor.

Företaget har 60 torvtäkter runt om i landet och energiproduktion i 22 egna värmeverk.

1996 fick Pello torv AB tillstånd att bryta i Isovuoma tillståndet räcker 2015 ut, företaget började inte bryta torv.

År 2013 sade länsstyrelsen ja till överlåtelse till Neova.

Brytningsområdet planeras till 60 hektar mark.

KÄLLA: Ansökningen om förlängs bearbetningskoncenssion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om