Kommunen mobiliserar – kor ska bekämpa myggen

Nästa sommar ska inhyrda kor ta sig an och bekämpa myggen i Övertorneå kommun.
– Det är ett vettigare förslag att ta in kor än att börja bespruta, säger Tomas Mörtberg (C) kommunalråd Övertorneå kommun.

Ingen av korna på Luttugården är aktuella i dagsläget för projektet som väntas starta under 2025.

Ingen av korna på Luttugården är aktuella i dagsläget för projektet som väntas starta under 2025.

Foto: Tobias Ljung

Övertorneå2024-11-03 11:00

Myggen är årligen ett stort besvär för kommuninvånarna i Övertorneå. Men inför sommaren 2025 ska Rosa, Blenda och andra i en inhyrd kostyrka ta sig an myggen.

undefined
"Det blir bättre med betande djur", säger Tomas Mörtberg (C) kommunalråd Övertorneå kommun om att använda kor istället för att bespruta.

– Det är ett vettigare förslag att ta in kor än att börja bespruta. Det blir bättre med betande djur, jag har själv erfarenhet av vad betande djur kan göra med naturen, säger Tomas Mörtberg (C) kommunalråd Övertorneå kommun.

Tanken är att försöka hitta och hyra in kor från lokala gårdar som sedan ska gå och beta i områden i kommunen där det samlas mycket mygg. Men innan det går att se några effekter av projektet kommer det att dröja två till tre år.

– Det optimala är att få tag på djur från lantbrukare härikring, antingen så köper man eller leasar djuren. De områden jag kan se där vi kommer att ha korna är två områden. Söder om Finlandsvägen där det finns gammal åkermark som har vuxit igen och försumpats. Sedan är det även längs med älven, älvsträckan från Finlandsvägen och norrut, säger Mörtberg.

undefined
Övertorneå kommun ska finansiera projektet med olika stöd och bidrag.

Vad projektet kommer att kosta i slutänden är i nuläget oklart då man räknar på per hektar på området där korna ska beta. Finansieringen ska ske med hjälp av stöd och olika bidrag.

undefined
Tomas Mörtberg och Viktoria Luttu i samtal om det nya projektet.

– Vi har stämt träff med folk från landbygdsenheten och miljöenheten hos Länsstyrelsen, så min förhoppning är att vi ska kunna få stöd via landsbygdsprogrammet hos Länsstyrelsen. Men även hos Skogsstyrelsen och Leader Tornedalen, säger Tomas Mörtberg.

undefined
"Jag har tänkt länge att kommunen borde göra det här, för djuren gör underverk", säger Viktoria Luttu lantbrukare på Luttugården om det nya projektet.

Viktoria Luttu är lantbrukare och driver Luttugården tillsammans med Henrik Wahlberg i byn Soukolojärvi utanför Övertorneå och hon är positiv till den nya idén.

– Jag har tänkt länge att kommunen borde göra det här, för djuren gör underverk. Vi har djur efter hela vår byasjö här och i den här byn är det inga stora problem med myggen förutom allra längst i norr där det inte går några djur, säger Luttu.

undefined
Ingen av korna på Luttugården är aktuella i dagsläget för projektet som väntas starta under 2025.

I nuläget är det osäkert om Luttugården kommer att kunna släppa några egna kor till projektet.

– Nja, vi har själva en jättestor restaurering som vi har jobbat med sedan 2018. Och vi behöver våra djur till våra beten. Men det kanske inte är någon omöjlighet om man behöver en växelbetning av något slag, säger Viktoria Luttu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!