Kommunalrådet om åren vid makten

Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) skulle såga träd och bygga stugor efter nuvarande mandatperiod, men träden får växa lite till. Nu siktar han på fyra nya år som kommunalråd i Övertorneå.

Övertorneå kommunhus genre genrebild

Övertorneå kommunhus genre genrebild

Foto: Elisabeth Hedman

Övertorneå2022-08-27 09:45

Efter valet 2018 presenterades ett nytt alliansstyre i Övertorneå, bestående av Centerpartiet, Sjukvårdspartiet, Kristdemokraterna, Övertorneås fria alternativ och Vänsterpartiet. Det nya styret hade då 13 av 25 mandat. I början av 2020 valde Sjukvårdspartiet att lämna alliansen. Samtidigt visade sig en kraftig spricka inom Socialdemokraterna. Något som gjorde att Övertorneåborna i valet om några veckor har två socialdemokratiska partier att välja mellan i kommunen, Socialdemokraterna och nybildade Framtid S. Tomas Mörtbergs allians tappade tre mandat men han valde att sitta kvar trots förlorad majoritet. Och att politikens väg i Övertorneå har varit allt annat än rak de senaste åren har inte fått honom att tappa intresset, tvärtom. Nu siktar han på en ny period som kommunalråd. 

I december 2018 sa du att "det blir max fyra år till, sen ska jag såga träd och bygga timmerstugor". Vad hände?

– Jo! Det var min tanke då. Det finns faktiskt fortfarande som tanke för framtiden, men SJVP och gamla S har retat upp mig så till den milda grad att jag lovat dem en mandatperiod till. Timmerstugorna får komma senare. 

Hur skulle du själv sammanfatta åren som gått?

– Det var lite turbulent när SJVP hoppade av och S splittrades. Sen har det funkat bra de sista två åren. Jag tycker vi har fått mycket gjort.

Vad är du stolt över?

– Mest stolt är jag över lobbandet för att få till resursbibliotek och språkcentrum. En annan grej är satsningen på Luoppioberget, vi har ansvarat för infrastrukturen och det har blivit jättebra. Det ger jobb som attraherar unga och det ger en puls till samhället, det snackas många olika språk på Matarengivägen. 

– Vi har också satsat på nya lekparker samt utegym och boulebana. 

Vad hade ni kunnat göra bättre?

– Seniorboenden, det finns ett tryck på det. Vi skulle få ännu mer inflyttning av unga familjer, om villor kunde frigöras när de äldre flyttar.

– Och att vi har mycket eftersatt underhåll. 

De unga som flyttat från kommunen, vad har ni gjort för att få dem tillbaka?

– Hej Hemby-projektet ser jag att vi skördar frukter av. Och många jobbar på annan ort men de kommer hem. Vi har beslut att om högskolestuderande kommer hit på praktik eller examensarbeten så står vi för boendekostnaden. Några har blivit kvar. 

Kunde ni gjort något mer för befolkningssiffrorna?

– Framförallt bli bättre på att marknadsföra oss, kanske har vi den tornedalska mentaliteten att man inte ska framhäva sig. Vi är bästa skolkommun två år i rad, vi har låg kommunalskatt. Vi har fin barnomsorg, behörig personal. Men är dåliga på att visa upp det. 

Kompetensförsörjningen är en nyckelfråga du tog upp redan 2018, hur tänker du om den efter ännu en tuff sommar för bland annat omsorgen som har svårt att rekrytera?

– Vi har bekymmer just inom vård och omsorg, en bra grej vi tagit beslut om är att heltid är normen. Alla ska anställas på heltid, det är jag stolt över. Många är besvikna nu, att man ska jobba 19 dagar på en fyraveckorsperiod. Nu finns det förslag om att fördela om tiden. Våra anställda skulle vilja påverka schemat mer. 

Så hur kunde ni gjort det bättre?

– Ge anställda mer makt över schemat. Vi skulle inte ha slagit fast i sten vad som gäller, vi måste vara mer lyhörda. Men någonstans måste vi börja, och att säga antal arbetsdagar var kanske fel.

Sommaren 2021 hamnade Övertorneå i riksnyheterna sedan det ska ha förekommit uttryck som "bitterfittor" under ett kommunfullmäktigemöte och ledamöter uppgav att få kvinnor vill ta ordet för att män kör med härskartekniker.

– Det vart så fel, hur det vinklades. Om vilken otäck kvinnosyn vi har, att det är mansdominerat och ett gubbvälde. 

Hur är det med jämställdheten?

– Det är klart att vi ska ha fler kvinnor i politiken och gärna fler unga. Det har varit dålig stämning, men många har bidragit till det. Våra möten finns på Youtube, det är bara att kolla där.

Hur går tankarna kring framtida samarbeten med andra partier?

– För mig är det uteslutet att samarbeta med S och SJVP, men andra partier samarbetar jag gärna med. 

Vad är viktigast i Övertorneås politik efter valet?

– Vi måste få samsyn och samverkan, att vi inte ska träta. Att vi kan förmedla utåt det som verkligen är bra. För det mesta i Övertorneå är bra.

Har ni någon målsättning med valet i siffror?

– Vi ska öka. Annars har vi inte skött oss, men det är upp till väljarna. 

Röstfördelning valet 2018

Andel av rösterna som olika partier fick i Övertorneås kommunval 2018 (avrundat till heltal).

Socialdemokraterna 37 procent
Centerpartiet 24 procent
Sjukvårdspartiet 10 procent
Kristdemokraterna 8 procent
Sverigedemokraterna 7 procent
Vänsterpartiet 6 procent
Partiett 4 procent
Övertorneås fria alternativ 3 procent
Moderaterna 1 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!