Vedestig och Mörberg delar på kommunalrådsuppdraget i Övertorneå. Båda får alltså ersättning för att tjäna kommunen på halvtid. Men bland somliga i kommunhuset börjar det mumlas om att kommunalråden inte är på plats på kontoret ofta. Det menar ett flertal oppositionspolitiker. Per-Erik Muskos (S) är en av de som säger sig få höra av många tjänstemän att det finns ett missnöje.
– Det har uttryckts som ett problem i att de sällan är på plats. Det är synd att vi inte har den politiska ledningen på plats där mer. Kommunalrådens funktion ska vara att fungera som en länk mellan politiken och förvaltningen, menar Muskos.
Att det ska råda allmänt missnöje är inte någon självklarhet, men Tomas Mörtberg (C) är själv medveten om att kritiken finns. Han tycker däremot inte att den är berättigad. Inte när han svarar för sig själv i alla fall.
– Jag är där egentligen varje måndag och fredag. Och det är två och en halv dag jag ska avsätta till kommunalrådsuppdraget, säger Mörtberg.
Alla uppdrag gör dessutom man inte från kontoret, poängterar han.
– Jag är ingen kanslichef. Vi har en kommunchef som ansvarar för den dagliga verksamheten och vi träffas med ledningsgruppen varje vecka.
Tomas Mörtberg har tagit tjänstledigt på halvtid på sitt jobb, som rektor på Tornedalens folkhögskola. Vedestig har däremot en heltidstjänst.
– Då förutsätter jag att han jobbar 60 timmar i veckan. Nog har jag diskuterat med honom om hur pass lämpligt det är. Han känner ju till att det finns kritik om det här.
Håller du med om kritiken?– För mig själv skulle det vara omöjligt att kombinera.
Vedestig är själv inte oroad. Han tycker att jobbet och uppdraget går bra att kombinera.
– Jag jobbar mest på kvällar, nätter och helger. Jag tycker att det fungerar bra, annars hade jag inte haft heltidstjänst. Ibland kan det krocka, men då tar jag ledigt från jobbet om det är ett viktigt möte.
Men att kombinera politiska uppdrag med privatliv kan ibland vara problematiska.
– Jag har samma klagomål från folkhögskolan, att jag inte är där. Här hemma har jag en fru som säger att jag aldrig är hemma och jag får säga åt henne att jag inte har någon älskarinna. Så ibland känns det som att jag inte vet var jag är. Inte på kommunkontoret, inte på skolan och inte hemma, säger Tomas Mörtberg (C).