Det är ett ämne som debatteras ofta. Hur ska man ta hand om sina barn. Och hur beter man sig mot andras barn när man ser något som inte står rätt till. Under lördagen anordnar Vilja sin andra må bra-dag. Intresset för föreläsningarna som ska gå under lördagen har varit stort, så det är redan på förhand fullbokat.
– Jag tror att det blir en bra föreläsning, även för mig och min man. Våra barn är kanske yngre än målgruppen för det här, men vi förbereder oss för framtiden. Jag vet själv hur det kan vara svårt att säga ifrån till barnen, säger Petra Ajanki som är ordförande i Vilja.
– Om vi ser trakasserier eller mobbning och tittar bort – då är vi inne på en farlig väg, säger Göran Lahti från samma förening.
Föreningen bildades förra året. De beskriver sig själva som en partipolitiskt, religiöst obunden ideell förening som arbetar för jämställdhet, mångfald och inkludering i Övertorneå med omnejd. I våras hade de sin första må bra-dag, med inriktning på psykisk ohälsa.
– Det finns ett behov av att jobba med mjuka frågor och det vill vi göra. Klimatet har blivit tuffare och det finns en mer uttalad rasism och mobbning på nätet, säger Göran Lahti.
Då vill Vilja göra något åt saken. Tillsammans med näringslivet och andra föreningar anordnar de arrangemang, som det i Hedenäset under lördagen.
– Vi vill göra något för att lyfta Övertorneåbor, säger Sofi Wiippa-Lahti innan Göran Lahti fortsätter:
– Jag tycker att vi överlag i länet har så dåligt självförtroende. Utgångstanken är att vi inte är så bra och att någon utifrån måste komma och berätta för oss hur man ska göra.
– Vi vill nyttja det vi har i kommunen eller i närområdet. Vi vill lyfta det vi kan i Övertorneå och göra något positivt av det, säger Sofie Wiippa-Lahti.
Egna arrangemang är inte det enda föreningen tänker jobba med. Man har till exempel redan varit involverat i såväl Matarengi som Juoksengi marknad. Och till julen har föreningen en julklappsinsamling.
När de har försökt dra igång arrangemang eller jagat sponsorer har de slagits av en sak. Drivkraften hos människor i kommunen är stor.
– Det finns en föreningsanda i den här kommunen, en anda som har funnits i hela Sverige tidigare som fortfarande lever kvar här. Det är föreningslivet som skapar livskvaliteten i många byar, säger Göran Lahti.