Efter 20 år på Ica - nu byter hon bana

Johanna Sturk, 37, har tagit över begravningsbyrån i Övertorneå och startar nu ett nytt kapitel i livet. "Spännande och hedrande", säger hon om sitt nya uppdrag.

Johanna Sturk på begravningsbyrån som hon nu tar över. I ett av rummen finns olika modeller av kistor och urnor.

Johanna Sturk på begravningsbyrån som hon nu tar över. I ett av rummen finns olika modeller av kistor och urnor.

Foto: Pia Hanzi

Övertorneå2022-06-02 11:00

Johanna Sturk är ett ansikte som nog många i Övertorneå känner igen. De senaste 20 åren har hon jobbat på Ica. Nu kommer hon att synas i helt andra sammanhang, men en för henne grundläggande ingrediens finns kvar och det är mötet med människor. I dagarna har hon tagit över begravningsbyrån i Övertorneå. Nytt namn på det som tidigare hetat Marittas begravningsbyrå blir Tornedalens begravningsbyrå.

Hur kom du in på det här spåret?

– Det började med att jag en gång nämnde åt Maritta att tänka på mig ifall hon nån gång tänkte sälja firman. Så en vårdag i mars ringde hon mig och la fram sitt förslag. Och jag kände väl ganska så snabbt att denna chans vill jag inte gå miste om. 

Sedan beslutet att ta över byrån togs har Johanna Sturk under två månader gått bredvid Maritta Sandqvist för att lära sig om yrket. Och på onsdagen tog hon det definitiva klivet från Ica till att bli egen företagare. 

– Jag kände att det är rätt tid i livet att göra något annat, att jag kommer ångra mig om jag inte tar chansen. Jag vill jobba med människor, man får väldigt mycket fint med det. Det är en fin sak att göra, ett värdigt jobb. 

Johanna Sturk pratar både svenska och finska, vilket är en klar fördel i arbetet.

– Det är ganska många anhöriga äldre man möter och då kommer finskan till användning. Det är jag glad över att jag kan. 

Nu väntar alltså ett helt nytt uppdrag, som kan vara förenat med många känslor.

Vad har du fått för reaktioner?
– Gud vad man har fått reaktioner. De flesta är positiva, folk verkar tro att jag passar. Att jag har ett bra bemötande. Jag har lätt att prata med folk och läsa av folk. Det känns som att folk är glada för det här.

Vad kan kännas utmanande?
– Att bli egen företagare. Men visst kommer det att kännas i jobbet också.

Vad hoppas du på framöver?
– Jag hoppas att jag känner att jag är rätt person och att människor känner att de vill anlita mig, att jag kan ge folk trygghet.

Övertorneå är en kommun som kämpar med sin befolkningsutveckling. Många flyttar men inte lika många återvänder. Johanna Sturk har däremot aldrig funderat på att lämna hembygden. 

– Jag började på Ica när jag var 17 och fick snabbt ett fast jobb. Jag har alltid trivts här och aldrig känt någon strävan efter att flytta till en stad. När man fick barn blev det ännu bättre att bo här. 

Varför flyttar folk tror du?
– Av brist på jobb kanske, att det inte är ett så stort utbud när det gäller fritidsintressen. Men jag har inte känt saknad efter något speciellt. Det är upp till var och en att välja vad man ser. 

Hon menar att hon fått mycket ut av att jobba i butik under så lång tid, att på sätt och vis alltid vara där det händer. 

– Många känner att Övertorneå är för litet, men jag har aldrig känt det. Jag har alltid fått träffa folk i butiken. 

Johanna Sturk blir orten trogen och är nu i full gång med arbetet. I veckan väntar begravningar dagligen. I sorgen finner hon också fina stunder. 

Är det något du överraskats av?

– Ja, av hur fint jobb det här är. Ett väldigt vackert jobb, och hur mycket man får tillbaka från anhöriga. Man kommer ju väldigt nära dem. 

När Maritta Sandqvist och Johanna Sturk möts på begravningsbyrån är det tydligt att Maritta känner starkt för jobbet som hon nu lämnar för att få mer tid till annat.

– Jag känner mig hedrad, säger Johanna Sturk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!