Inreserestriktioner kan skapa problem för skola

Inreserestriktioner gör det svårare för Utbildning Nords elever att ta sig till skolan. Det uppger Leif Lahti, direktör för Utbildning Nord, som redan ser ett minskat flöde av elever till följd av pandemin.

"Jag är bekymrad över hur vår framtid kommer att se ut om vi inte får flödet av eleverna", säger Leif Lahti, direktör för Utbildning Nord.

"Jag är bekymrad över hur vår framtid kommer att se ut om vi inte får flödet av eleverna", säger Leif Lahti, direktör för Utbildning Nord.

Foto: Herman Öberg

Övertorneå2021-02-26 15:30

Den 6 februari trädde nya regler för att resa in till Sverige i kraft. Generellt innebär de att en utländsk medborgare, som är 18 år eller äldre och inte bor i Sverige, måste kunna visa upp ett intyg om negativt covidtest vid inresa. För den som arbetspendlar får inte intyget vara äldre än en vecka, för övriga gäller 48 timmar.

– Det blir ohållbart att kunna hantera det, säger Leif Lahti, som tycker att de finska elever som dagligen pendlar till skolan borde kunna visa upp sitt intyg i en vecka.

Skolan har en överenskommelse om att ta emot elever från både Sverige, Norge och Finland. Det finns 80 årsplatser för elever från Finland men i dagsläget är cirka 60 av dem fyllda.

– Vi har sett redan nu att det skapat ett minskat flöde av elever, och det här bättrar inte på det precis.

Skolan har främst utbildningar där praktiska moment ingår, men har senaste tiden fått bedriva utbildningar med en slags hybridvariant där distansundervisning varvas med praktiska moment på plats.

– Distans har vi nu hållit på med till och från i ett års tid nästan och nog börjar det vara smärtgränsen snart.

Leif Lahti menar att reglerna vid gränsen skapar tveksamheter hos elever i Finland som kan leda till att de väljer bort utbildningen i Sverige.

– Det på sikt kan drabba vår verksamhet. Så visst är jag bekymrad utifrån det perspektivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!