Ingen har lust att kliva in på Ekfors domäner

Tvångsförvaltaren söker intensivt efter en entreprenör som kan slå på strömmen för Övertorneåborna.

Lagom till att Pite energi kom till Övertorneå så satte Ekfors kraft upp nya hälsningar.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Fredrik Samuelson</_Bildtext Fotobyline>

Lagom till att Pite energi kom till Övertorneå så satte Ekfors kraft upp nya hälsningar.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Fredrik Samuelson</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Fredrik Samuelson

ÖVERTORNEÅ2011-08-27 06:00

En elräkning på nästan fyra miljoner kronor ska betalas för Övertorneå kommuns elförbrukning under 2010 och halva 2011. Men både konkursförvaltaren Hans Andersson och Mikael Styrman vill ha pengarna, Styrman till sitt nybildade bolag Tornedalsnät AB.

Kommunalrådet Roland Kempainen hoppades få klarhet vid fredagens edgångssammanträde i Ekfors kraft - men förgäves.

Dubbla räkningar
- Det är fortfarande oklart. Styrman sa under dagens sammanträde att pengarna skulle betalas till honom. Men konkursförvaltaren säger att om han vore kommunen skulle han inte betala till Tornedalsnät, säger han.

Räkningen måste betalas innan lyset slås på i kommunen enligt Mikael Styrman. Därför kan Övertorneå kommun tvingas betala räkningen två gånger för att komma någon vart. Både till konkursförvaltaren och Mikael Styrman.

Samtidigt kämpar tvångsförvaltaren av Ekfors kraft med att slå på strömmen för Övertorneåborna. Men det är svårt att hitta någon som vill göra det. Jan Erik Johansson vittnar om en stor rädsla att kliva in på Mikael Styrmans domäner.

- Vi har sökt en entreprenör, men det är svårt att hitta någon som vill göra det. De är rädda för att möta Styrman och hans personal när de är ute, säger han.

- Till och med folk från ett sådant stort bolag som Vattenfall drar sig för att göra det.

Ålderdomlig
Enligt Jan Erik Jonasson är Ekfors krafts uppbyggnad välskött, men ålderdomlig. Just nu söker de mellan 20 och 30 stationer där säkringarna är utdragna.

- Det är ju så som Styrman brukar göra för att bryta elen. Och det kan ju även vara farligt för någon utomstående att hantera något sådant om man inte känner till det, säger Jan Erik Jonasson.

- Men vi har våra krokar ute och hoppas på att någon vill göra det.

Roland Kempainen kommer nu skjuta på beslutet hur frågan ska hanteras.

Fortsatt mörker
- Det här är en komplex sak och jag vill inte ta den själv. Därför tar vi upp frågan på måndagens möte i kommunstyrelsen, säger han.

Vad tycker du om det hela?
- Ja, vad ska man säga. Det tråkiga är att tar sådan tid att reda ut det här. Och det är tråkigt att en tredje part drabbas.

När kommer lyset i Övertorneå tändas?
- Som det är i dag vet vi inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om