Hon ser särdrag som en utmaning - inte som ett problem

Vi är alla olika, men hur olika får vi vara innan vi faller utanför normalitetsmallen? Om unika drag skulle ses som en utmaning skulle benämningarna "svaga elever" och "problembarn" helt försvinna.- Vad är vårt uppdrag? Jo, att utbilda våra elever, och det ska vi göra bra, säger Britt Hansson vid skoldatateket i Boden.

Britt Hansson vid skoldatateket visar mängder av program som kan underlätta tillvaron för alla. "Ett av dem  kan exempelvis fråga om skribenten menade tall eller tal. Det är jättebra", säger hon.

Britt Hansson vid skoldatateket visar mängder av program som kan underlätta tillvaron för alla. "Ett av dem kan exempelvis fråga om skribenten menade tall eller tal. Det är jättebra", säger hon.

Foto: linda danhall

ÖVERTORNEÅ2008-10-10 06:00
Den nyss avslutade europeiska dyslexiveckan uppmärksammas i Övertorneå med information, berättelser ur livet, visning av alternativa verktyg vid läsning och skrivning, frågestund och inte minst diskussion om värderingar.
- Vad är normalt? Det finns inte så många som springer fasligt fort, eller fasligt sakta. Inte så många som läser fasligt fort eller fasligt sakta. Allt är normalt, säger Britt Hansson vid skoldatateket i Boden.
Hon säger att elever med särskilda behov är prioriterade i skolans styrdokument.
- Ofta hör man lärare säga att de inte hinner med en elev med särskilda behov på grund av att de måste hinna med resten av klassen. Men då har vi glömt någonting viktigt: att den här eleven är i klassen.
Läsning med öronen
Britt Hansson säger att det är upp till skolan att hitta pedagogiska metoder och verktyg.
- Ändå är vi snabbt igång och pratar om problemelever. Då måste vi fråga oss: Vad är vårt uppdrag? Jo, att utbilda våra elever och det ska vi göra bra.
För elever med dyslexi är ofta läsningen svår.
- Man måste inte läsa på vanligt sätt. Det går att läsa med öronen, säger Karin Pääjärvi, specialpedagog.
Britt Hansson säger att ett läromedel med skiva kostar omkring fem kronor mer än ett utan.
- Då får alla elever möjlighet att välja om de vill läsa eller lyssna.
Dator är ett tidsenligt verktyg.
- Där finns möjlighet att välja hastighet och vilken sida man vill. Det går också att lyssna på ett ord eller en mening hur många gånger man vill och att få sin skrivna text uppläst.
Britt Hansson visade en mängd program om allt från alfabetet och multiplikationstabellen till rättstavning.
- Då har vi nästa fråga. Vilka program är normala? Alla program är normala bara man använder sig av dem. Vårt uppdrag i skolan är inte att sortera elever utan att se till att de klarar sig, säger Britt Hansson.
Dyslexi
Fakta
Det finns många tecken på läs-och skrivsvårigheter och dyslexi. Några av tecknen kan vara att...
...läs- och skrivsvårigheter finns i släkten;
...man har svårt att lära sig bokstävernas ordning och multiplikations-tabellen;
...man läser slarvigt och snabbt, alternativt undviker läsning;
... man inte kan läsa en textremsa på tv
i årskurs fyra.
För verktyg: www.skoldatatek.se
Källa: Karin Pääjärvi, specialpedagog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om