Historiskt möte mellan grannkommunerna

Grannkommunerna Övertorneå och Ylitorneå ska utöka sitt samarbete över gränsen. Nu har ett gemensamt kommunstyrelsemöte genomförts i kommunhuset i Ylitorneå.- Det är historiskt, säger kommunalråd Linda Ylivainio.

Foto:

ÖVERTORNEÅ2008-12-10 06:00
Pressuppbådet när kommunledningen från Övertorneå och Ylitorneå kallade till presskonferens blev stort från både Sverige och Finland.
Temat var det gemensamma kommunstyrelsemötet som genomfördes bakom stängda dörrar under måndagen i kommunhuset i Ylitorneå.
- Vi pratade finska. Vi måste fatta mod att prata även om det inte blir helt klockrent. Jag fick tidvis hjälp att förmedla det jag ville säga och det gick bra, säger Linda Ylivainio, kommunalråd i Övertorneå.
Historiskt för framtiden
Mötet var det första i sitt slag och betecknas av kommunledningarna som historiskt.
- Jag har varit politiskt engagerad i över 30 år. Det här steget går till historien, säger Marketta Yrjänheikki, kommunstyrelsens ordförande i Ylitorneå.
Kommunstyrelsemötet har föregåtts av ett öppet seminarium i november där drygt 50 personer från allmänheten, företagare och politiker deltog. På seminariumet rankades de områden som är viktigast att samverka kring.
Tre punkter
I måndags beslutade kommunstyrelserna i Övertorneå och Ylitorneå att i ett första steg satsa på samverkan kring tre punkter.
- Det viktigaste områdena är företagssamhet, barn och unga och besöksnäring. Vi beslutade om den fortsatta färdriktningen för vårt gemensamma arbete.
Men precis som i samarbetet mellan grannkommunerna Haparanda, Torneå och Pajala, Kolari så finns det hinder.
- Vi är med i gemensamma EU då borde vi kunna anpassa lagstiftningen för att kunna utveckla samarbetet.
Masterplan
Nu ska personliga kontakter ska knytas och insikt i varandras arbetssätt ska skapas.
- Det här är ett arbete som måste drivas på, ingenting löser sig av sig själv. Jag har fått ledarskapet för Övertorneå kommun som en skänk från ovan, det ska jag förvalta väl. Jag tar på mig ledartröjan och kutar. Ju fler som kutar med desto snabbare går det, säger Linda Ylivianio.
Nu ska en masterplan skapas som beskriver framtidens samarbetsvisioner, både på kort och lång sikt.
I januari ska en Interreg 4-ansökan lämnas in där det ska ansökas om två miljoner kronor.
EU-medel
- 60 procent hoppas vi få finansierat med EU-medel, resten måste vi själva hitta finansiering till. Vi hoppas att vi kommer igång med det riktiga arbetet under hösten, säger Yrjänheikki.
De båda kommunledningarna poängterar att de hoppas att Pello kommer att ingå i gemenskapen.
- Små kommuner måste samarbeta för att överleva, säger Ylivainio.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om