Hårda attacker mot ledningen om mobbning

Kommunfullmäktige i Övertorneå tände till ordentligt under måndagen. Den hetaste punkten: Har kommunen en miljö av kränkningar och mobbning?

Kommunalrådet. Tomas Mörtberg (C) menar att kommunen har en plan mot kränkande behandling.

Kommunalrådet. Tomas Mörtberg (C) menar att kommunen har en plan mot kränkande behandling.

Foto: Herman Öberg

övertorneå2017-05-15 21:05

Det var Vänsterpartiets Christina Snell-Lumio och Rolf Mäkitalos interpellation om kränkningar och mobbning som gjorde att debatten tog fart i fullmäktige. Enligt Snell-Lumio har ett flertal personer kontaktat henne och berättat att de antingen har upplevt eller själva har blivit utsatta för kränkande behandling på kommunen.

Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) har själv fått tuffa anklagelser, liksom andra förvaltningschefer. Mörtberg menar dock att det här behandlas i enighet med åtgärdsplanerna som finns. Och han uppmanar anställda att anmäla om de känner sig mobbade eller ser någon som blir det. Det har kommit in elva anmälningar, säger han.

– Det förekommer kränkningar, bevisligen. Och det ska man lösa med de verktyg som vi har, det kommer aldrig att lösas genom Haparandabladets kommentarsfält. Säg den organisation som har 550 anställda utan problem eller kränkningar.

Mörtberg beskylls för att vara en del i att skapa en tystnadens kultur i förvaltningshuset.

– Jag köper inte att man säger att Mörtberg säger att man ska vara lojal och att det betyder att man ska vara tyst. Jag kräver skyldighet mot policyn. Du har en skyldighet att rapportera kränkningar– det är lojalitet, säger Mörtberg.

Bente Moen Åkerholm (S) presenterar siffror från en medarbetarenkät. Där framgår att 93 anställda upplever att de inte arbetar fritt från påfrestande konflikter. 46 personer upplever att de inte kan framföra sina åsikter utan risk för repressalier.

– Ett kommunalråd ska inte kräva att det rapporteras. Ett kommunalråd ska svara: Mobbning och kränkande beteende ska inte få förekomma. Om någon känner att hen har blivit behandlad ska vi se över våra rutiner och jobba ännu mer med våra värdegrundsfrågor. Alla anställda i kommunen ska må bra på jobbet, säger Moen Åkerholm.

– Jag blir otroligt ledsen över den här diskussionen mot våra chefer. Jag kan inte föreställa mig hur de känner sig. Förstår ni vad det här ger för signaler mot våra chefer? Att de är mindre värda. Hanteringen av det här ska fortsätta som det har varit förut. Det är inget hot – det är ett löfte. Känner sig någon kränkt ska det upp till ytan. Jag köper inte att folk inte vågar anmäla det, det är en förbannad skyldighet att göra det, säger Tomas Mörtberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om