Här eldas det miljövänligt

Värmen från eldad torv, flis och pellets gör att övertorneåborna slipper frysa om vintern. Bara vid de värsta köldknäpparna eldas det fortfarande med olja. - Miljön är viktig, säger Stefan Malmström, driftsansvarig på Värmeverket i Övertorneå.

Från värmeverket i Övertorneå sprids värmen till majoriteten av hushållen i Övertorneå. FOTO: linda danhall

Från värmeverket i Övertorneå sprids värmen till majoriteten av hushållen i Övertorneå. FOTO: linda danhall

Foto: linda danhall

ÖVERTORNEÅ2008-09-03 06:00
Från Övertorneå värmeverk tillverkas fjärrvärme som genom en 30 kilometer lång ledning förser 350 fastigheter i Övertorneå med värme från till största delen förnyelsebara energikällor som flis, torv och pellet. Varje dag går det åt två lastbilsekipage med flis och varje år levereras 26 000 megawattimmar till hushållen. Det vatten som leder ut värmen till hushållen är 100 grader då det släpps ut från värmeverket och 40 grader när det kommer tillbaka.
Bättre för miljön
- Nästan alla är anslutna till oss. Fjärrvärme är ett miljömässigt bra val, prismässigt ligger det också bra och dessutom är det bekvämt, säger Stefan Malmström, driftsansvarig.
Sedan ett år tillbaka finns en rökgaskondensering på plats.
- Vi har modernifierat med en boosterfläkt och resultatet är mycket bra. Rökgaskondenseringen tar ut den sista gnuttan energi från ångan och skickar ut den till kunderna. Under ett år har den tjänat 10-12 procent mer energi eller 100 kubikmeter olja.
Beprövad teknik
När det är som allra mest kallt under vintern och när det blir strömavbrott eldas det fortfarande med olja.
- Då pytsar vi in en skvätt, det är en säkerhetsåtgärd. Nu eldar vi 100 kubik olja, förr gick det 4-500 kubik per år. Det är en stor förbättring.
Ju mindre olja som bränns desto mindre utsläpp av koldioxid och stoft.
1985 började anläggningen leverera fjärrvärme.
- Det är en gammal beprövad teknik. Nästa steg blir nog att investera i en ny panna, men när det sker ska jag lämna osagt.
Dygnet runt koll
Värmeverket ägs till hälften av Övertorneå värmeverk och till hälften av Vattenfall värme norden. I Vattenfalls policy står det "Vattenfalls ambition är att vara ledande inom miljöområdet". Malmström säger att han är säker på att de miljöförbättringar som hela tiden pågår inom värmeverket hade skett även om Övertorneå kommun inte hade varit en ekokommun.
På anläggningen sker ständig bevakning och prov på processerna.
- Vi får ofta justera för att hålla våra miljövärden. Man får vara lite kemist här.
Malmström har sällskap av driftsteknikern Börje Johansson och några entreprenörer för att driva värmeverket.
Beredskap dygnet runt
- Vi har beredskap dygnet runt årets alla dagar.
Just nu är det en hektisk tid. Allt ska kontrolleras, rengöras, rapporteras och repareras inför vintern.
- Nu bäddar vi för vintern, vi vill inte ha några haverier. Det gäller att allt ska fungera så att det inte behöver eldas med olja.
I dag är det energidag i Övertorneå och Malmström och Johansson hoppas på många intressanta energifrågor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om