Högt tryck på rekryteringsmässa: "Tvungna att säga nej"

Kompetensförsörjningen är en utmaning i Norrbotten, det menar landshövding Lotta Finstorp som i onsdags deltog i invigningen av årets upplaga av Utbildning Nords rekryteringsmässa i Övertorneå.

Ludvig Källsenius, Tinja Isoniemi och Noomi Talonen går andra året på gymnasiet men passade på att spana in eventuella framtida arbetsgivare.

Ludvig Källsenius, Tinja Isoniemi och Noomi Talonen går andra året på gymnasiet men passade på att spana in eventuella framtida arbetsgivare.

Foto: Nellie Andersson

Övertorneå2024-02-08 12:30

Klockan tio på onsdagsförmiddagen började Folkets hus i Övertorneå fyllas av personer intresserade av jobb. Bara en liten stund tidigare hade landshövding Lotta Finstorp klippt bandet till årets rekryteringsmässa. 

– Det här är så positivt, otroligt bra initiativ, inte bara för ungdomarna som nu möter företagare, för det är en viktig del, men också att företagare kan kroka arm med varandra och hitta gemensamma lösningar, säger hon om mässan.

– Jag tror också vi får en gemensam bild av behovet av branschkunniga, behovet av arbetskraft.

Hon ser situationen som ett guldläge för folk att flytta till Norrbotten, men också en utmaning. 

– Om vi inte får folk att flytta hit kan inte de här stora gröna omställningarna bli av heller. Det är en del med industrin, men det är ju en samhällsomvandling.

Hon nämner också demografin i länet som en utmaning.

 – Hade vi större födelsetal skulle det kanske lösa sig men vi har stora pensionsavgångar också. Även kommuner och offentlig sektor behöver folk, det är inte bara de här stora nya industrierna. Det är alla.

Tomas Mörtberg (C) är kommunalråd i Övertorneå och beskriver just kompetensförsörjningen som en av de största utmaningarna i hans kommun. 

– Vi har några arbetssökande i Övertorneå men alla är inte anställningsbara för de jobb vi har, så det är en jättestor utmaning. 

– Vi har annonser i princip varje vecka och till hösten kommer det vara många pensionsavgångar inom barn- och utbildning som vi måste täppa till. 

undefined
Leif Lahti, direktör Utbildning Nord, och Tomas Mörtberg, kommunalråd, på plats under rekryteringsmässan. "Jag tycker det är fantastiskt att det kommit så många företag, stora och mindre, och alla verkar behöva anställa", säger Tomas Mörtberg.

På grund av det stora intresset för rekryteringsmässan förra året hade Utbildning Nord i år utökat utrymmena där arbetsgivare kunde prata med intresserade besökare. Totalt fanns under onsdagen ett 50-tal arbetsgivare på plats från Sverige, Finland och Norge.

– När vi öppnade upp för att anmäla hit blev det så många företag att vi var tvungna att säga nej till en del. Vi har fått använda alla utrymmen vi över huvud taget hittar här, säger Leif Lahti, direktör vid Utbildning Nord.

Vid ett bord sitter Andrea Djärv och Anton Wallin från Haparanda stadshotell.

– Vi ser nu möjligheten här att få träffa elever från Utbildning Nord, som har kockutbildning, men också gymnasieelever och visa oss som en potentiell arbetsgivare, säger Anton som en kort stund in i mässan tycker att det känns bra. 

– Jag tycker det är jättetrevligt, man har utbyte med de andra företagen också fast man kanske inte ens är branschkollegor. Man knyter an kontakten, det är det som också är viktigt med en sådan här mässa.

undefined
Andrea Djärv och Anton Wallin från Haparanda stadshotell var på plats med förhoppningen att hitta personal till flera olika tjänster.

Några fler som hittat till mässan är Noomi Talonen, Tinja Isoniemi och Ludvig Källsenius som läser andra året på el- och energiprogrammet i Haparanda. I sina händer har de olika prylar som de fått av företagen, allt från mössor till solglasögon. De räknar upp flera företag som de är intresserade av, men tror inte att onsdagens besök kommer att leda till någonting just nu. 

– Kanske till nästa år, men inte till sommaren. Det är svårt när man inte är 18 år, säger Noomi.

undefined
Ludvig Källsenius, Tinja Isoniemi och Noomi Talonen går andra året på gymnasiet men passade på att spana in eventuella framtida arbetsgivare.

En annan som stannat upp i myllret av människor är Markus Näslund som kommer från Jämtland men läser till VVS-montör hos Utbildning Nord. Han har bytt några ord med intressanta arbetsgivare.

– Man måste ju lägga ut krokar.

Markus söker främst jobb i sina hemtrakter efter att han är klar med utbildningen, men avskriver inte en flytt till Norrbotten. 

– Man kan ju flytta också om det behövs, det är inte helt omöjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!