Här är de populäraste utbildningarna

Vård, bygg och IT är de populäraste utbildningsområdena på Utbildning Nord i Övertorneå just nu. ”Där är det högt tryck”, säger Alf Töyrä, utbildningschef.

Alf Töyrä jobbar som utbildningschef på Utbildning Nord. ”Det är ett spännande och varierande arbete”, säger han.

Alf Töyrä jobbar som utbildningschef på Utbildning Nord. ”Det är ett spännande och varierande arbete”, säger han.

Foto: Sabina Nilsson

Övertorneå2019-03-23 18:00

På Utbildning Nord arbetar cirka 50 lärare som utbildar närmare 300 elever från Norge, Finland och Sverige. Skolan är den enda av sitt slag, med tre länder som upptagningsområde, enligt utbildningschefen Alf Töyrä.

– Det finns skolor som utbildar för två olika länder, men inte för tre som vi gör. Vårt nordiska samarbete är unikt, säger han.

Utbildning Nord har en lång historia och erfarenhet av samarbete mellan de nordiska länderna. Redan 1970 kom de första studerande till Övertorneå AMU-Center. Till att börja med var det svenska och norska elever, men redan året därpå kom elever från Finland.

1991 omorganiserades skolan till Stiftelsen Utbildning Nordkalotten. Stiftelsen leds av en styrelse med två ledamöter från respektive land.

I dag finns utbildningar inom bygg och hantverk, teknikindustri, restaurangutbildningar, undersköterskeutbildningar och IT. Dessutom har skolan Sveriges enda skomakeriutbildning.

– Just nu är trycket högst inom vård, bygg och IT, där har vi kö. Det är såklart jobben som styr vilka områden som är mest populära. Men å andra sidan är det inget söktryck inom restaurangbranschen, trots att man mer eller mindre är garanterad jobb om man går den utbildningen, säger Alf Töyrä.

Nästan alla klasserna är mixade med studenter från samtliga tre länder. Undervisningen är för det mesta på svenska och finska medan litteraturen är skriven på respektive modersmål.

– Det kanske kan låta svårt att utbilda människor på olika språk, men det fungerar faktiskt väldigt bra. En stor fördel med detta samarbete är att man kan söka arbetspraktik i vilket av länderna man vill. En bra möjlighet för de personer som vill prova att bo och jobba på andra platser än där man kommer ifrån, säger Alf Töyrä.

Han berättar att det finns många fördelar med samarbetet över landsgränserna, men också en del utmaningar.

– Finland har till exempel genomfört en stor reform gällande sitt utbildningssystem som vi nu måste anpassa oss till. Trots att vi är lokaliserade i Sverige måste vi anpassa oss till detta.

Vad innebär reformen för er?

– Förenklat handlar det om att man har flyttat yrkesutbildningarna från skolorna ut till arbetslivet. Utbildningen sker alltså ute hos företagen samtidigt som skolan fortfarande har huvudansvar och står för examinationen. Detta betyder att vi måste lära oss och anpassa oss efter detta.

Överenskommelsen mellan länderna gäller fyra år åt gången. I år kommer ett nytt beslut att tas av huvudmännen gällande skolans framtid.

– Det har gjorts en utvärdering av hur vi sköter vårt uppdrag. Den var positiv, även om det alltid finns bitar man kan bli ännu bättre på. Vårt uppdrag är att utveckla arbetsmarknaden i Nordkalottområdet. Och det tycker jag att vi gör, säger Alf Töyrä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om