Det har varit ett kritiserat projekt ända från starten. Men alliansen drev igenom "Projekt 2020" vilket innebär att man satsar på en helt ny tjänst i kommunen som ska fokusera på att lyfta fram Övertorneås positiva sidor och marknadsföra kommunen med syftet att hejda befolkningsminskningen. Med en styrgrupp där alla fullmäktigepartier representeras kan det här projektet starta i början av april. Och den som fick tjänsten är en som ser på kommunen med nya ögon – Isac Höggren.
Isac Höggren har så sent som i Januari flyttat till kommunen. Tillsammans med sambon och dottern har han nu bosatt sig i Korva. Oväntat kan man tycka, för en smålänning.
– Men jag trivs så bra här, jag har nog aldrig trivts så bra någonstans som jag gör här. Det här är hemma.
Senast har familjen bott i Luleå.
– Vi bodde fint med närheten till stan och till jobbet, men vi valde ändå att flytta hit för att vi trivs så bra här. Och meningen med livet är väl ändå att ge livet mening.
Vad lockar med Övertorneå och Korva?
– Närheten till naturen. Och ibland tystheten, att det kan vara helt tyst – det gillar jag.
I sin nya tjänst ska han förmedla just den bilden: Att folk trivs med att bo i Övertorneå. Utan att prata allt för mycket om det märker man att Isac Höggren tror på just närheten till naturen, inte minst ur besöksnäringens perspektiv. Besöksnäringen tror man på näringslivskontoret ska kunna ge över hundra nya jobb inom en snar framtid.
Sedan är det så klart en mängd olika faktorer som spelar in i att få folk att stanna på orten och att få folk att flytta in – jobb och bostäder inte minst.
Isac Höggren kommer att ha en del kontakt med näringslivet, men framförallt är det många mjuka värden som kommer att ligga på hans bord – att starta olika projekt för att göra kommunen attraktiv. Där kommer kontakten med både företag och föreningar att vara viktig.
– Det ska vara populärt att flytta till Övertorneå. Helst ska det stå folk på kö för att flytta hit. Men det kommer att krävas uppoffringar och samarbete mellan många olika parter.
Som exempel har Höggren redan börjat fundera på en isväg, likt isvägen som gör succé på vintrarna i Luleå. Då är det hans uppdrag att ordna finansieringen till detta och ta det till styrgruppen.
– Om vi ser projekt som har fungerat bra på andra ställen ska vi ju se om det går att göra här också. Man måste inte alltid komma med något helt eget. Men jag tror att det går att göra mycket här – och Övertorneå har stor potential. Det är inte en stor kommun, men vi måste ta tillvara på den suveräniteten vi har här, som naturen.
Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) föll för Isac Höggrens optimism och att han verkar driven.
– Och jag tror att det är bra att han just kommer utifrån och ser på kommunen med nya ögon, säger han.
Än så länge får han anses ny i Korva, Övertorneå och Tornedalen. Men som naturmänniska stormtrivs han. Nästa del är att lära sig Meänkieli.
– Sambon talar ju språket och hon vill, vi vill, att vår dotter Greta ska få lära sig språket. Så det är mycket meänkieli hemma och jag försöker haka på där. Men det är svårt, säger Isac Höggren och fortsätter:
– Fast de flesta pratar ju det här. Jag pratade med Tomas Mörtberg om det. Jag hade varit ut med skotern en sväng och träffat hans brorsa. Då frågade Tomas om det var mig brorsan hade träffat, för han hade sagt att det var någon från Korva som pratade svenska.