Hälften får sluta när Kablia tvingas spara

Kablia säger upp halva personalstyrkan.Orderraset har kommit snabbt.Det är första gången i företagets 24-åriga existens som personal tvingas sluta.

Nedgången på beställningen av kablar och speciallösningar på kablage har sjunkit dramatiskt de senaste månaderna för företaget Kablia i Övertorneå som nu säger upp halva personalstyrkan.  FOTO: Bengt-Åke Persson

Nedgången på beställningen av kablar och speciallösningar på kablage har sjunkit dramatiskt de senaste månaderna för företaget Kablia i Övertorneå som nu säger upp halva personalstyrkan. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

ÖVERTORNEÅ2009-04-02 22:35
I november och december syntes inte minsta tillstymmelse till lågkonjunktur för företaget Kablia i Övertorneå.
Företaget fick ta in fyra extra krafter och det blev övertid, för att beställningarna skulle hinna iväg i tid.
Hälften uppsagda
Men nu ser det annorlunda ut.
- I januari och februari började det dö ut, säger Kristina Mörtberg, vd på Kablia produktion.
Nu har företaget sagt upp 7 av de 15 anställda.
Sex personer som arbetar i produktionen och en administratör har sagts upp.
Företaget bildades 1984 och har aldrig förut tvingats säga upp personal.
- Det är första gången i historien och det känns inte bra att tvingas säga upp anställda.Vi jobbar med kort framförhållning och personalen har själva sett att vi har lite jobb. Det varslas överallt och för oss är det en säkerhetsåtgärd, då våra anställda har jobbat länge och har långa uppsägningstider.
Den person med kortast anställningstid på ett år har redan slutat. Den anställda med näst kortast anställningstid på sju år, slutar i juni och därefter följer de övriga fem om inte orderingången har satt fart igen.
- Vi hoppas att det vänder snabbt.
Det önskar också Daniel Hadebrant, en av de anställda som sagts upp.
- Det känns inte roligt. Jag har jobbat här i 13 år och hoppas verkligen att det hinner vända så vi blir kvar, säger han.
På Polarica i Haparanda såg det också bra ut i slutet av förra året. Vd, Tommy Innala befarade då att lågkonjunkturen kunde komma efter nyåret.
Men än så länge syns ingen lågkonjunktur till.
- Vi tittar på siffrorna och fortfarande ser vi inget tapp. Livsmedelsbranschen verkar stå sig relativt bra. Men jag är jätteorolig för faror bakom hörnen, säger Innala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om