Gruppering hotar att spränga alliansen

Synen på hur man samarbetar är för olika. Det menar delar av Sjukvårdspartiet som hotar att lämna alliansen om inte beslutet återkallas.

Tomas Mörtberg (C) riskerar att få sin allians splittrad i och med sjukvårdspartiets ilska, åtminstone från delar av partiet.

Tomas Mörtberg (C) riskerar att få sin allians splittrad i och med sjukvårdspartiets ilska, åtminstone från delar av partiet.

Foto: Herman Öberg

Övertorneå2020-01-17 09:30

En bred politisk enighet över hela Övertorneås politiska spektrum. Det är vad man hade kunnat tro om man bara hade kollat på protokollen från kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen. Beslutet att köpa värmepannan i Pello och att betala 550 000 kronor för utförda arbeten röstades igenom med en klar majoritet från både styret och oppositionen. Men när krafter från Sjukvårdspartiet och Socialdemokraterna utanför kommunstyrelsen började mullra så blev det här ärendet så pass känsligt att hela politiska kartan faktiskt kan ritas om från och med söndag.

Då har alliansen ett nytt möte. Inför det mötet har starka pjäser inom Sjukvårdspartiet sagt till övriga allianspartier och inte minst till Centerpartiet och kommunalrådet Tomas Mörtberg (C): Backa från beslutet – annars lämnar vi alliansen.

Och då ska inte beslutet i sig vara knäckfrågan utan att det fattades utan att det var förankrat med alla partier i alliansen.

Gruppledaren Ole Lampinen (SJVP) bekräftar att utgångspunkten är att lämna alliansen så länge beslutet inte återkallas.

Det här är emellertid inte en unison åsikt i partiet. Knut Omark, en av partiets grundare och fortfarande aktiv politiker, gör allt för att hejda sina ilskna partikollegor.

– Det här är en skitsak. Att lämna är för stora ord för en så liten sak som det här egentligen är, säger han.

Omark kan förvisso tycka att beslutet om investeringarna i Pello fattades för snabbt. Men man behöver inte bryta upp alliansen för det.

– Vi har annat att hålla på än att tjafsa om det här, för jag tycker att det är en bagatell. 

Knut Omark säger att man på partiets möte får rösta om hur man ska agera under alliansmötet på söndag.

Tomas Mörtberg (C) vägrar att ändra sig i den här frågan. 

– Även om det skulle bli mitt fall så är det här en hederssak. Det är en principfråga för mig att man ska fullfölja de avtal man har ingått. Vi har ett avtal med Nya älvgården. Sedan har ärendets hantering varit olyckligt, med många personer som har bytts ut under resans gång och att inte allt har funnits på papper, som intentionen att vi faktiskt skulle ta över värmepannan så småningom.

Principen är värd att kunna förlora alliansen med?

– Om de vill hoppa av så är det upp till dem. Vad ska jag göra åt det? Jag tänker inte hoppa fram och tillbaka och inte genomföra ett beslut som redan är klubbat.

Knut Omark (SJVP) vill lugna sina partikollegor: "Det här är en skitsak."
Knut Omark (SJVP) vill lugna sina partikollegor: "Det här är en skitsak."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!