Gränslös vård utreds

Utan gränsöverskridande vård skulle akutsjukvården tvingas stänga på många orter.Den uppfattningen har regionchef Anna-Greta Brodin som medverkar i upptakten av etapp två i EU-projektet "Gränslös vård".

"Vi lokaliserar problemområden för gränsgångare", säger Anna-Greta Brodin.FOTO: Kurt Engström

"Vi lokaliserar problemområden för gränsgångare", säger Anna-Greta Brodin.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

ÖVERTORNEÅ2010-01-13 06:00
I förra veckan berättade NSD om Övertorneåbon Johan Kummu som blev hänvisad till akutmottagningen i finska Pello när han skadats under älgslakt. Övertorneå och finska Pello samverkar och alternerar om akutsjukvården under jourtid. Vid undersökningen missade den finske läkaren att lårmuskeln var av, vilket lett till en längre tids lidande för Kummu.
Kummu ställde frågan om vilka rättigheter och möjligheter en svensk patient har vid vård i Finland. Svaret var inte alldeles solklart.
Jobbar bara nationellt
Elisabeth Eero, verksamhetschef på vårdcentralen i Övertorneå konstaterade att ärendet var intressant och undrade också själv om en finsk läkare kan klandras.
Anders Frisk på Patientnämnden konstaterar att de inte kan göra någonting.
- Vi kan inte göra ett ärende av läkare i Finland, det är svårt då det handlar om ett annat land och ett annat språk. Vi jobbar bara nationellt, säger Frisk.
Bör svenska patienter hänvisas inom landet?
- Om det inte finns klara regler om vad som gäller.
Stor gränsfråga
Landstingets regionchef Anna-Greta Brodin säger att gränsöverskridande vård är både en regional och internationell fråga.
- Samverkan om jouren är det enda alternativet vi har för att erbjuda akutsjukvård på mindre orter, säger Brodin.
Men klart är att en felbehandling i Finland blir mer komplicerad än i Sverige.
- Generellt gäller att en svensk medborgare får ersättning från patientskadenämnden även om de behandlats i Finland. Vid fel kan en Lex Maria göras till socialstyrelsen som kan lyfta frågan vidare till finska myndigheter som då gör en bedömning av ärendet.
Alla regler är inte klara kring den gränsöverskridande vården. En åtta månader lång förstudie är avslutad och nu tar ett 21 månader långt EU-projekt "Gränslös vård" över.
- Vi lokaliserar problemområden för gränsgångare och jobbar med regelverk och gränshinder, säger Anna-Greta Brodin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om