Genom en digital stödgrupp hoppas de bryta tystnad

Med en digital stödgrupp vill Övertorneå kommun försöka bryta tystnaden kring psykisk ohälsa. Förra veckan hölls första mötet.

Lena Lassinantti och Sirkka Rautila, behandlingspedagoger vid öppenvården Fyren, tror att det är viktigt att våga prata om sitt mående.

Lena Lassinantti och Sirkka Rautila, behandlingspedagoger vid öppenvården Fyren, tror att det är viktigt att våga prata om sitt mående.

Foto: Nellie Andersson

Övertorneå2021-02-23 18:45

Stödgruppen är frivillig riktar sig till personer över 18 år. Den ska ge möjlighet till att prata med andra och bearbeta oro. Mötena är planerade till varannan vecka och det första i raden hölls förra veckan. 

– Det kanske är lättare att prata om man vet att man är likasinnade, tänker jag. Att man har samma problematik, säger Sirkka Rautila, behandlingspedagog vid öppenvården Fyren. 

Tanken är att mötena senare ska övergå i fysiska träffar men för tillfället genomförs de via zoom, där mötesdeltagarna kan ta upp saker de känner att de behöver prata om. Allt ska sedan stanna inom gruppen. Sirkka Rautila tror att behovet av att prata med någon kan komma att öka efter pandemin.

– Då är det många som suttit hemma och inte har någon att prata med, för vi märker också vi har lite större klientel än det varit.

Lena Lassinantti, som också är behandlingspedagog vid öppenvården, berättar att orosanmälningarna till socialtjänsten i kommunen ökat under pandemin. 

– Både barn och våld i nära relation, säger hon.

– Egentligen har allt ökat, alla våra områden, fyller Sirkka i.

Om ökningen som de ser kan leda till att öppenvården behöver utökas vet de inte än utan det är någonting som tiden får utvisa. 

Förhoppningen med den nystartade stödgruppen är i alla fall att försöka bryta tystnaden kring psykisk ohälsa.

– Det är en ganska djup kultur här i Tornedalen, att inte prata om det som man har problem med, säger Lena Lassinantti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!