"Frågan borde anmälas till EU"

Hans Erik Myleus, 67, gick in på en kiosk för att spela på lotto. Då fick han beskedet - han är inte tillräckligt svensk för att spela. – Det är väldigt konstigt och jag tycker att frågan borde anmälas till EU.

DISKRIMINERAD. Hans Erik Myleus, 67, är sedan femton år folkbokförd i Belgien och får därför inte spela på Svenska spel sedan deras nya regler började gälla den 2 juni.

DISKRIMINERAD. Hans Erik Myleus, 67, är sedan femton år folkbokförd i Belgien och får därför inte spela på Svenska spel sedan deras nya regler började gälla den 2 juni.

Foto: Tomas Nilsson

ÖVERTORNEÅ2014-06-26 07:30

Hans Erik Myleus, 67, bor sedan femton år tillbaka i Bryssel där hans fru jobbar på EU-kommissionen. När han i början på juni var på väg till sommarstället i Pello svängde han förbi en ATG-kiosk i Stockholm för att spela på lotto. Kassören frågade efter hans personnummer och började sedan leta i datorn - men Hans fanns inte registrerad där och därför tilläts han inte att spela. Det visar sig att Hans har fallit offer för Svenska spels nya regler som infördes den 2 juni. Alla som vill spela på lotto och stryktips måste nu registrera sig och vara folkbokförda i Sverige.

– Jag känner mig diskriminerad. Jag är folkbokförd i Belgien men jag har ett svenskt pass och betalar skatt här och jag får rösta i riksdagsvalet. Likförbannat kan jag inte få ut ett spelkort då mitt personnummer är spärrat i systemet, det verkar som om jag räknas som ingenting, säger Hans bestämt och fortsätter:

– Detta är ett problem som angår hela Tornedalen. Det är många från den finska sidan som åker över till Sverige och spelar. Nu kan de inte göra det längre, trots att Finland är med i EU. Det är som att gränssamarbetet mellan två länder är helt spärrat, det är frustrerande.

När NSD träffar Hans vid sommarhuset i Pello på onsdagsförmiddagen har han precis kommit hem från Pellohallen. Än en gång försökte han kvittera ut Svenska spels spelkort, än en gång blev han nekad. Denna gång blev han dock inte lika förvånad.

– Jag visste att det inte skulle gå men ville ändå försöka, säger han.

Hans tycker om att resa och brukar då passa på att spela på Eurojackpot som finns i flera europeiska länder, inklusive Sverige. Han kan spela på Eurojackpot i till exempel Italien och i Holland för där behövs han inget spelkort, men i Sverige kan jag inte spela på Eurojackpot.

– Det är väldigt konstigt och jag tycker att frågan borde anmälas till EU.

Johan Söderkvist, presskommunikatör på Svenska spel, berättar att spelkortet har införts som ett led i att uppnå en sundare spelmarknad.

– Tidigare gällde spelkortet bara för internet, men nu måste man också registrera sig och vara folkbokförd i Sverige för att få spela i butik. Vi vill öka konsumentskyddet och dessutom minska risken för bedrägeri och uppgjorda matcher, säger han.

Varför måste man vara folkbokförd i Sverige?

– Vi har valt att införa spelkort för att kunna säkerställa spelarens identitet. Sedan är det beklagligt att det drabbar vissa grupper, som utlandssvenskar. Vi tar till oss av kritiken och det finns inte någon ovilja från Svenska Spels sida att försöka hitta bättre lösningar, säger han.

Från och med den 2 juni gäller nya regler på Svenska spel. Alla som vill spela måste kvittera ut ett spelkort genom att registrera sig och visa legitimation. Bara personer som är folkbokförda i Sverige får spela. Syftet med förändringen är enligt Svenska spel att öka konsumentskyddet och minska risken för bedrägeri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!