Fortsätter satsa på turister i Tornedalen

Flera förfrågningar har kommit till campingen i Övertorneå om att upplåta campingen som asylboende. Ägarna säger nej.

VID KRIS. Vid en absolut krissituation kan campingen bli asylboende, om inte är det en plats för turister konstaterar Håkan Lövbrand.

VID KRIS. Vid en absolut krissituation kan campingen bli asylboende, om inte är det en plats för turister konstaterar Håkan Lövbrand.

Foto: Linda Danhall

ÖVERTORNEÅ2015-11-17 09:44

Snabba och stora pengar rör det sig om när allt fler hotell, campingar och skolor omvandlas till asylboenden i allt snabbare takt i spåren av flyktingkrisen. Men trots flera förfrågningar fortsätter ägarna till Övertorneås hotell och camping att tacka nej till möjligheten.

– Naturligtvis ska Sverige hjälpa flyktingarna men vi måste också tänka långsiktigt på utvecklingen i Tornedalen. Om alla boenden blir asylboenden kommer turistströmmarna att ändras och då blir det svårare senare att börja om från ruta ett med turistsatsningar i området. Lägger vi ned alla boenden för turister finns en stor risk att vi ödelägger mycket av det arbete som turistentreprenörer lagt ned under åratal för att skapa turism här. Förhoppningsvis ska vi få en lugn och fredlig värld någon gång igen, säger Håkan Lövbrand, en av ägarna till campingen.

Sedan hotellet i Övertorneå och hotellet i Överkalix blivit asylboenden har campingen i Övertorneå fått ett uppsving.

– Nya gäster hittar hit, vi har en riktigt bra ökning av boendenätter det senaste året. Det är roligt och det behövs övernattningsmöjligheter i Tornedalen och Övertorneå. Det ligger inget rasistiskt bakom vårt beslut, vi tycker bara att vi måste tänka mer långsiktigt och även behålla möjligheterna till turism. Det är också många som kommer hit för att arbeta som behöver någonstans att bo. Nyligen brann ett hus och det blev panik att hitta ett annat boende, då är det viktigt att vi finns. Campingen har en viktig samhällsfunktion.

Vid Migrationsverkets senaste inventering över akuta bostäder har bröderna Lövbrand sagt ja till akutboende.

– Vid yttersta nödfall finns det plats här, blir det riktig panik så visst finns det plats här.

Det har också kommit frågor om att upplåta några platser till asylsökande och att paxa några till besökare.

– Jag tror inte på att splittra upp verksamheter, det gäller att fokusera hundra procent på det man gör, då blir det bra. Att dela upp verksamheten tror jag inte på. Jag har varit företagare länge och lärt mig någonting på vägen.

Tillsammans med brodern Magnus Lövbrand har Håkan Lövbrand satsat omkring 8,5 miljoner kronor på campingen som har hotellrum i Prästgården från 1852 och många stugor.

– Övertorneå har en otrolig potential, men vi måste hjälpas åt för att lyckas det är tillsammans som vi är starka. Det behövs både asylboenden och boenden för turister och för folk som kommer hit för att arbeta, säger Håkan Lövbrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om