Folkfest i spåren

Det går inte utför med skidåkningen - tvärtom:Tornedalsloppet lockade 223 åkare; tävlingsåkare och motionärer.Lägg därtill alla funktionärer och åskådare så har du en riktig folkfest.- Ett underbart arrangemang, sade författaren Mikael Niemi efter målgång.

ÖVERTORNEÅ2009-03-30 06:00
I går arrangerades det 42:a Tornedalsloppet och det lockade fler än på många år.
De vädermässiga förutsättningarna var några minusgrader och ett lätt men konstant snöfall.
Åkarna - tävlingsåkare men framför allt motionärer - strömmade in till starten i Svanstein allt eftersom.
Alla redo för 4,5 mil på skidor, från Svanstein till Övertorneå, med några kontroller under färden.
Skidåkning - en njutning
De som åkte någon av de kortare varianterna; 23 kilometer eller 11 kilometer, startade i Vanhaniemi respektive Kuivakangas.
Mikael Niemi kom med kompisen Ulf Fembro, kulturchef vid Tornedalsteatern.
- Jag minns Malmloppet som startade i slutet på 1960-talet och fortsatte i många år men nu är nedlagt. Jag åkte det många gånger och en som var riktigt duktig då var Bengt Niska, kommunalrådet i Pajala, säger Mikael Niemi som tagit initiativ till bildandet av en förening som ska sköta om skidspåren i Tornedalen.
Mikael Niemi är van skidåkare med tre Tornedalslopp och många Vasalopp bakom sig, Ulf Fembro är inte lika erfaren.
- Jag siktar på att åka Vasaloppet för första gången nästa år och då är det här en bra test. Det är motionen jag är ute efter här och jag hoppas få njuta av en fin dag, säger Ulf Fembro.
Många vid sidan om
Hundratals personer följde loppet vid sidan av det; en del för att hjälpa nära och kära med extra vätska och andra "bara" för att heja.
Nästan lika många är involverade i att få allt att fungera; allt från förberedelserna och starten till att stå längs spåret vid övergångarna och att servera blåbärssoppa, saft och vatten till skidåkarna.
Mona Norberg Karlberg och Doris Kerttu serverade dricka i Kuivakangas - sista kontrollen innan målet elva kilometer bort.
- Det är flera föreningar som är involverade i allt arbete och det är en förutsättning för att vi ska kunna genomföra Tornedalsloppet, berättar en av kvinnorna mellan påfyllningarna i muggarna.
Föret var "sådär"
Peter Gustavsson och Benny Lindvall, Gammelgårdens IF (Kalix) hade preparerat skidorna med blå extra och trodde innan start att föret - nysnö och minusgrader - skulle vara utmärkt.
4,5 mil senare sade Gustavsson att han haft bra före, Lindvall hade haft fäste men dåligt glid.
Många skidåkare tycktes dela den uppfattningen, att föret inte var det bästa.
Bästa dam och herre (se separat artikel i NSD:s sportbilaga) fick 3 000 kronor var.
Vandringspris, Polcirkelpris och Comfortpris delades också ut.
Men: Alla medalj - precis som det ska vara i ett riktigt folkligt skidlopp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om