Folket flyttar från Övertorneå

Den hetaste frågan i Övertorneå förblir: Hur vänds befolkningstrenden? 2017 var ytterligare ett tungt år med många utflyttningar.

Tomas Mörtberg (C) tror att kommunen måste satsa mer på turism.

Tomas Mörtberg (C) tror att kommunen måste satsa mer på turism.

Foto: Herman Öberg

övertorneå2018-05-08 06:00

Vi börjar med hård fakta.

26 barn föddes i Övertorneå 2017. Men 62 personer dog. Nettoutflyttningen var 37 stycken. Det vill säga: Övertorneå blev 73 invånare färre under förra året. Nu bor 4 461 personer kvar i Övertorneå.

Familjen Jönsson är några av de som har flyttat ut från Övertorneå. En barnfamilj – precis de som kommunen vill behålla.

– Vi har egentligen trivts bra, för vi har haft bra jobb och bra vänner här. Men samtidigt finns det inte så mycket att göra i Övertorneå, säger Simon Jönsson som nu har flyttat med familjen till Gnesta.

Anledningarna bakom flytten är egentligen många. Det handlar inte om bristen på jobb, utan snarare på närheten till övriga familjen – och om bristen på aktiviteter.

– Jag tycker inte att kommunen satsar på barnfamiljer så att de ska ha aktiviteter i Övertorneå. Föreningar som Vilja och Vildakidz är egentligen de enda som försöker göra något.

Simon Jönsson önskar att det skulle finnas någon tydligare mötesplats.

Kommunalrådet Tomas Mörtberg håller inte med om att kommunen inte satsar på barnfamiljer. Men han och Centerpartiet, liksom alla andra partier, har haft svårt att få fram vad kommunen ska göra för att vända trenden. Men när valet börjar närma sig kommer debatten igång. Tomas Mörtberg (C) inser att det är en tuff väg att vandra. Men han tycker att det finns en stor näring som kan rädda utvecklingen och skapa fler jobb i kommunen.

– Övertorneå har varit en vit fläck för besöksnäringen. Nu har vi satsningar i kommunen men det går verkligen att utveckla besöksnäringen och den gröna näringen, säger Mörtberg.

Vad blir kommunens del?

– Om möjligt kan kommunen vara med och medfinansiera satsningar på besöksnäringen. Konsthall Tornedalen är ett bra exempel. Många tycker att det inte är en kommunal angelägenhet. Men jag tror att det kan bli hur stort som helst och då måste vi våga satsa lite utanför boxen.

Socialdemokraternas etta på listan till kommunvalet, Bente Moen Åkerholm har tidigare nämnt bostäder som en nyckel. Men en enkel sak som bättre marknadsföring tror hon är ett annat svar på frågan.

– Detta ska få oss och andra aktörer att våga satsa och utveckla Övertorneå.

Socialdemokraterna vill satsa på servicen i byarna.

– Även om det mesta av den fysiska servicen finns i centralorten ska goda förutsättningar ges till de mindre byarna att utvecklas och blomstra. Som exempel på detta vill vi upprätta ett ambulerande servicekontor som besöker våra byar någon timme i veckan.

Hur ska ni vända befolkningstrenden i Övertorneå?

Tomas Vedestig (NS)

En del pratar om att vi måste bromsa trenden. Men vi måste vända den och få en befolkningsökning. Då är det arbetstillfällen som behövs. Vi har faktiskt i många år satsat på barnfamiljer. Vår förskola har varit dyrast i landet i många år, men det hjälper inte att bara satsa där. Vi behöver fortsätta att arbeta med näringslivsklimatet. Vi har aldrig legat så högt som nu så vi gör något rätt i alla fall, men vi har en lång väg att gå.

Ann-Cristin Tötterman-Hjort (Öfa)

Det gäller att vi talar gott om vår kommun, både privat och offentligt, och lyfter fram det positiva som finns här. Vi ska tillsammans med företagare och föreningar hjälpas åt att fundera på hur vi ska få det att vända. Exempelvis att stödja befintliga företag i kommunen med gemensam marknadsföring och därmed utökas deras verksamheter så att de kan anställa mer. Vi har ju Utbildning Nord, gymnasiet och Tornedalen Folkhögskola: Få dem att anordna mer speciella utbildningar som lockar ungdomar.

Christina Snell-Lumio (V)

Utveckla Övertorneå till Tornedalens kulturnav. Lyft världens första eko-kommun. Stödja eko-turismen, kulturen, mångfald, tillgänglighet och jämställdhet är viktigt. Övertorneå ska bli Tornedalens kultur och utbildningscentrum för att stärka identitet, självförtroende och meänkieli. Övertorneås unika läge i Tornedalen ska utvecklas, språkligt, kulturellt och över gränsen. Då blir kommunen attraktiv och vi kan få en befolkningsökning.

Anders Wälivaara (KD)

Det korta svaret blir att genomföra vårt valprogram, som kan sammanfattas i att fortsatt höja attraktionskraften i att i alla livets skeenden leva, verka och besöka Övertorneå. Bränsle för kommunens utveckling, och i att skapa arbetstillfällen är att ge goda förutsättningar för företagandet. En långsiktig marknadsföring av Kommunens unika kvalitéer som lyfter fördelarna i att bo och verka i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om