Familjen får rätt – kommunen får bakläxa

Makarna Wälivaaras ansökan om att bli föräldrahem avbröts abrupt. Paret tog ärendet vidare till förvaltningsrätten som nu ger dem rätt gentemot kommunen. "Jätteskönt, det har tagit mycket energi och ork av en den här processen", säger Gustav Wälivaara.

Gustav och Camilla Wälivaara med sina barn Assar, 1 år, och Ester, 3 år.

Gustav och Camilla Wälivaara med sina barn Assar, 1 år, och Ester, 3 år.

Foto: Tobias Ljung

Övertorneå2024-10-09 17:00

Nyheten i korthet

  • Makarna Wälivaara i Övertorneå, som fick sin ansökan om att bli föräldrahem avbruten av kommunen, har nu fått rätt i förvaltningsrätten.
  • Paret anklagades för att vara hotfulla och ha dålig impulskontroll, något som rätten ansåg saknade stöd i utredningen.
  • Paret väljer i dagsläget att inte söka om att bli ett familjehem igen, trots rättens beslut.

Det var i månadsskiftet augusti/september 2023 som paret Camilla, 33, och Gustav Wälivaara, 43, i Övertorneå ansökte till socialtjänsten i Övertorneå kommun om att bli föräldrahem.

– Vi hade vetskap om att ett barn i vår närhet skulle omplaceras i samband med födseln. Då tänkte vi att vi anmäler oss till en familjehemsutredning för att kunna ta emot det här barnet, säger Camilla Wälivaara.

En första kontakt tas knappt en vecka senare från Socialtjänsten som ringer till Camilla för att boka in ett första samtal kring vad det innebär att bli familjehem och hur en familjehemsutredning går till. Allt går bra och utredningen rullar på med olika samtal och bakgrundskontroller av Camilla och Gustav innan handläggningen hastigt avbryts.

undefined
Övertorneå kommun får bakläxa av förvaltningsrätten.

– Vi fick hem ett brev med ett beslut att de avbryter utredningen. Anledningen uppgavs vara att vi hade genomgående varit hotfulla i telefon, att vi hade dålig impulskontroll och oförmåga att samarbeta med socialtjänsten. Vi fick det aldrig till oss i telefon att vi skulle varit hotfulla, säger Camilla innan Gustav flikar in.

– Sedan kan man ju tycka att det borde ha varit en polisiär sak, att de hade dragit in polisen i det här om vi hade varit hotfulla.

Tiden efter att paret hade mottagit beskedet att utredningen hade lagts ned sammanfattar Gustav och Camilla som tuff.

– Jag var inte alls redo på det beskedet. Jag racklade ihop någon vecka där och behövde uppsöka läkare för att få lugnande och hitta sömnen igen, säger han.

– Det var mycket där i början med anmälningar till IVO och Justitieombudsmannen. Och det tog mycket tid att ta reda på vad som gäller, skriva och sådär. Vi har små barn och det var inte roligt när man kände att man egentligen inte hade den tiden egentligen, säger Camilla.

undefined
Makarna Wälivaara känner en lättnad nu när domen har kommit i förvaltningsrätten.

När vi träffar Camilla och Gustav så har det gått ett drygt år och paret har sedan några dagar fått upprättelse i förvaltningsrätten. I domen står det att kommunen har lutat sig mot en regel i lagboken som saknar stöd i utredningen. Och att det inte har framkommit att det föreligger någon situation att förbjuda eller begränsa makarna Wälivaaras möjligheter att ta emot andras barn i hemmet. För paret innebär domen en lättnad.

– Jätteskönt, det har tagit mycket energi och ork av en den här processen, säger Gustav innan Camilla tillägger:

– Det vi tycker är mycket skrämmande är att de har sina lagar att följa, men vi upplever att det verkar som att de bryr sig inte att följa dem.

Hur går ni vidare nu?

– Vi pratade med en som pratade om att strida för ärekränkning och förtal. Men vi känner att vi har varken ork eller lust med det. I dagsläget kommer vi inte att söka om att bli ett familjehem igen, men man vet aldrig vad som händer i framtiden, säger Camilla och Gustav Wälivaara.

undefined
"Det är ny information för mig, jag måste titta på det", säger socialchef Peter Juntti i Övertorneå kommun apropå domen i förvaltningsrätten.

Peter Juntti är socialchef i Övertorneå kommun och kan inte uttala sig i enskilda fall. För honom är uppgifterna från förvaltningsrätten färska när vi når honom.

– Det är ny information för mig, jag måste titta på det. Det här blir ju naturligtvis en fråga för nämnden att behandla, för jag misstänker att det här är ett nämndsbeslut som fattats i frågan. Och då får vi lyfta upp det för behandling i nästa sammanträde, det är så rutinen ser ut. Sedan så får man se om det blir något att göra för tjänstemannasidan, säger Juntti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!