Miljoner i stöd till nya mötesplatser i Övertorneå och Pajala

Nu ska drygt sex miljoner kronor satsas på att göra Övertorneå och Pajala kommuner mer attraktiva för både lokalborna och turisterna.

Cornelis Uittenbogaard samhällsplanerare Övertorneå kommun och Ethan Kent, expert Placemaking X.

Cornelis Uittenbogaard samhällsplanerare Övertorneå kommun och Ethan Kent, expert Placemaking X.

Foto: Tobias Ljung

Övertorneå2024-10-07 17:00

De två tornedalskommunerna påbörjade förra veckan det fyraåriga projektet ”Attraktiv arktisk placemaking – hur vi möts under norrsken och midnattssol” i samarbete med Luleå tekniska universitet, LTU, med syftet att skapa attraktiva mötesplatser året runt.

På Folkets hus i Övertorneå höll Ethan Kent från New York, expert från organisationen Placemaking X, en föreläsning för lokalpolitiker i Övertorneå och Pajala.

– Vi utbildar politiker i hur man genomför olika processer i platsutveckling. Politikerna behöver engagera sig, inspirera och stödja arbetet hos lokalinvånarna för att utveckla de här mötesplatserna, säger han.

undefined
Politiker från Övertorneå och Pajala på föreläsningen om platsutveckling med Ethan Kent.
undefined
Ethan Kent från New York reser världen runt och föreläser och utbildar i platsutveckling. Han menar att politikerna i Övertorneå och Pajala har en viktig roll i arbetet med att främja mötesplatser i kommunerna.

Myndigheten Formas finansierar projektet med drygt sex miljoner kronor.

– Det här projektet ska förhoppningsvis mynna ut i att vi kan skapa platser där människor kan träffas. Och det är det som gör att kommunen blir en attraktiv plats att leva och bo på, säger Cornelis Uittenbogaard, samhällsplanerare på Övertorneå kommun.

Hur ska det gå till att skapa de här mötesplatserna?

– Det vet vi inte än. Vi kommer att forska under de här fyra åren, ställa frågor och undersöka hur behovet ser ut bland lokalbor och turister. Med slutresultatet av det ska vi sedan jobba med att få till en fysisk mötesplats i respektive kommun, säger Uittenbogaard.

Det blir workshops för lokalbor, företag och föreningar för att få in idéer och synpunkter om projektet. Men först ut är alltså politikerna.

– Vi ska diskutera och brainstorma med idéer och möjligheter på platser här som man kan skapa eller utveckla vidare, säger Ethan Kent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!