När Evelina Estola från Övertorneå började gymnasiet valde hon Luleå för att kunna satsa på basketen. Efter det följde studier i Umeå och sedan jobb på olika platser i landet – från Gotland och Kinna i söder till Pajala i norr.
Men sedan några månader tillbaka har Evelina Estola återvänt till Övertorneå.
– Det är som att man får andra prioriteringar i livet. Nu är det helt andra saker jag tycker är livskvalité, säger hon.
Genom jobbet som farmaceut har Evelina Estola kunnat välja var någonstans hon velat testa att bo.
– Städer, lite mer att göra och ett större utbud har lockat. Jag har nog trott att jag kommer bo någon annanstans än Övertorneå. Jag har flera släktingar som påpekat ”här är hon som aldrig skulle flytta tillbaka till byn”.
– Det har jag fått ta tillbaka.
Vi träffas på Nordkalottbiblioteket, där Språkcentrum för meänkieli finns. Evelina Estola jobbar som språkfrämjare för Institutet för språk och folkminnen, just det jobbet var en av anledningarna till att hon valde att flytta hem igen.
– Tajmingen var så rätt. Det är precis det jag vill jobba med, för minoritetsspråket meänkieli. Men det var också dags att flytta hem till byn.
Nu känner Evelina att hon landat i Övertorneå.
– Jag trodde verkligen aldrig det, men något har dragit i mig hit. Nu när jag väl landat här känner jag att den där rastlösheten är borta. Det känns bara som att jag är hemma.
Kan du sätta fingret på vad det är för livskvalitet som du dragit dig till?
– Samhället överlag är väldigt stressande, hetsigt och det är mycket intryck i stadsmiljöer. Det kanske lockat förut och är spännande men nu känner jag hellre att jag uppskattar att det är lugnt och skönt.
– Merparten av mitt liv är det här lugna, sedan kan jag alltid välja när jag vill ha lite mer puls i livet. Samhället är så charmigt och bekant här. Jag gillar lunket vi har i byn, utsikten och naturen.
Under 2023 var det fler som valde att flytta till Övertorneå än därifrån – 14 personer för att vara exakt, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. För första kvartalet 2024 pekar också flyttningsnettot svagt uppåt för kommunen. Övertorneå kämpar däremot med en åldrande befolkning, så även om det enligt SCB:s senaste siffror är lite fler som flyttar till kommunen än därifrån så fortsätter befolkningen att minska.
Evelina Estola tror att det går att vända trenden som varit, att få ännu fler och yngre människor till Tornedalen, men att det då gäller att fortsätta visa vad glesbygden har att erbjuda.
Hon hänvisar till serien ”Hemvändarna” på SVT som handlar om människor som flyttat tillbaka till Tornedalen.
– Precis som en forskare sa där så måste den inflyttningen ske väldigt snabbt och det är väl det som är utmaningen. Jag hoppas och tänker att det går, men det går väl lite för sakta just nu.
Samtidigt känner hon till och hör om många som väljer att flytta tillbaka.
– Jag är glad för de som hittills flyttat hit och planerar att flytta hit, men jag vet inte hur vi ska lösa antalet på kort sikt.
Evelina själv menar däremot att hon hittat hem och planerar ingen ytterligare flytt i närmsta taget.
– Nu känner jag inte att något drar i mig någonstans, som jag kanske känt tidigare när jag flyttat till en ny ort. Nu tänker jag också mer långsiktigt med boende och hus. Jag kommer absolut inte flytta i första taget, nej.