Ett gränsfall
Johan Kummu blev felbehandlad i Finland.Nu väcker han frågan om hur skyddade tornedalingar är när de hänvisas till vård i Finland.- Ett intressant fall, säger Elisabeth Eero, vid vårdcentralen.
"Vilka rättigheter har patienter som hänvisas till Finland? undrar Johan Kummu. FOTO: Linda Danhall
Foto: Linda Danhall
På vårdcentralen hänvisades han till akutmottagningen i finska Pello. Detta då Övertorneå kommun har samarbete över gränsen under jourtider.
- Läkaren hade ytterjackan på sig, drog bara på sig plasthandskarna och sydde igen såret. Sen var det inte mer med det. Stelkrampsspruta fick jag be om själv, säger Kummu.
Blev sämre
Därefter tog han det lugnt och tänkte att det kanske kändes lite bättre.
- Efter två, tre veckor halkade jag och det brände till rejält. Då insåg jag att benet bara blev sämre.
Han kontaktade vårdcentralen och fick tid en vecka senare. En stafettläkare undersökte honom och lovade att skicka en remiss till röntgen. Men någon kallelse kom inte.
I slutet av november kunde Kummu inte längre gå på benet.
- Jag fick ge upp och ta till kryckor.
Han ringde läkaren Torgny Karlsson på vårdcentralen.
- Han konstaterade att stafettläkaren slutat och att remissen låg kvar på skrivbordet. Redan dagen efter fick jag tid för röntgen i Kalix.
Lårmuskeln var av och några dagar senare opererades han.
- När jag kom till Sunderby sjukhus sa läkaren: "Det blir rullstol, du går inte ett steg". Kniven hade klippt av lårmuskeln och den hade gått isär sju centimeter.
Nu är han gipsad från hälen till mitten av låret i fem veckor.
- I tre veckor får jag inte stödja på foten. Läkaren sa att jag skulle sätta en hårdbrödskiva under foten som ska vara orörd efter tre veckor.
Onödigt lidande
Därefter ska benet förses med en platsskena som ska släppas efter, allt eftersom rörelseförmågan i muskeln ska tränas upp igen.
- Det känns väldigt onödigt. Nu har jag fått veta vilken enkel undersökning som krävs. Det är bara för läkaren att be patienten lyfta benet. Om det inte går kan muskeln vara av. Enligt läkarna kommer inte benet att bli som förr på grund av den långa tid som gått.
Kummu har nu anmält saken till patientnämnden.
- Det är oklart hur ansvaret ligger, om det går att klaga på en läkare i ett annat land. Är det så att patienter som hänvisas till jouren i Finland åker på egen risk, då är det hemskt och då måste alla få veta det och hänvisas inom Sverige i stället.
Elisabeth Eero, verksamhetschef på vårdcentralen i Övertorneå, vet inte exakt vilka regler som gäller.
- Vi utreder det inträffade för att avgöra om vi ska göra en Lex Maria anmälan.
Går det att klaga på finsk vård?
- Patienten är alltid skyddad genom patientförsäkringen. Sedan är det en annan fråga om det går att fälla en finsk läkare, det är två helt skilda saker, säger Eero.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!