Ett exotiskt äventyr på myren
Orkideér, guldgula hjortron, häckande svanar och fantasieggande gölar, det fick helgens exkursionsgrupp i Armasjärvi uppleva. - Till en början ser det ut som vilken myr som helst, men sen ska ni få se, säger Naturskyddsföreningens Rolf Lahti.
Elisabeth Kerttu fångade många blommor på bild."Åh, de är vackra", sa hon. FOTO: linda danhall
Foto: linda danhall
- Marken här är kalkrik och mycket rik på näring och därför är den rik på växter som egentligen inte borde växa här, säger guiden Rolf Lahti.
Till äventyret
Det är elva personer som på lördagen lämnar den grusade vägkanten i Armasjärvi för att ge sig ut i naturskyddsområdet som för 4 000 år sedan var en havsvik.
Till en början är marken full av ris, guldgula hjortron och ser ut som typisk myrmark. Men bara några hundra meter ut längst spångarna som leder runt i det 70 hektar stora området förändras landskapet och för tankarna tillbaka i tiden.
- Grundvattnets sammansättning påminner om havsvatten och därför har havsstrandväxter klarat sig kvar sedan området låg under vatten.
Norskstarr, blåsäv och vass växer i stråk som varvas med områden där praktfulla orkideér som brudsporre ståtar.
Elisabeth Kerttu har ryggsäcken med kaffetermosen på ryggen och i handen håller hon sin kamera. Under färdens gång hukar hon otaliga gånger ned mot marken för att föreviga blomster.
- Jag är kanske lite mer intresserad än man är i allmänhet av blommor och fåglar. Jag vill veta vad det är jag ser.
Strax därefter lyfter en mäktig och högljutt klagande syn mot skyn.
- Se där, vi stör visst tranor i deras häckning, säger Lahti.
Lahti leder gruppen förbi bålgetingsbon, visar vackra blommor och stannar till vid gölar som speglar omgivningen omkring.
I gölarna gömmer sig insektsätande bläddror som ligger och väntar på dagens middag. Vid sidan av spångarna finns hål som man kan passa sig för om man inte vill bli blöt. Men någon bottenlös mark är det inte frågan om. En av många intressanta fakta som nämns är att myrmarker binder koldioxid.
Plocka utan att plumsa
Den guidade turen längst spångarna är ett led i projektet "Vägen till naturen" som resulterat i en ökad tillgänglighet till 27 besöksmål.
- Även om man är gammal kan man ta sig ut på myren och plocka hjortron längst spången, säger Leif Henriksson.
Henriksson är den som satt ut spångarna i området. På lördagen anlände han med en hammare och en näve långa spikar.
- Det tog fem veckor att lägga ut spångarna. Jag brukar åka hit och slå i någon spik eftersom det brukar släppa lite på grund av tjälen på vintern.
Efter exkursionen var deltagarna eniga om att Armasjärvimyren är en naturupplevelse värd att uppleva.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!