Epatraktorn är lika med frihet

I Tornedalen har epatraktorer fått ett uppsving. En av de som blivit förälskade är Isabelle Wahlund Mattila. "Det bästa är friheten och att inte vara beroende av någon" säger hon.

"Man behöver ingen speciell stil för att köra epatraktor" säger Isabelle Wahlund Mattila.

"Man behöver ingen speciell stil för att köra epatraktor" säger Isabelle Wahlund Mattila.

Foto: Mathilda Mattsson

Övertorneå2020-06-11 11:01

På parkeringen vid Ica i Övertorneå kommer Isabelle Wahlund Mattila i sin svarta A-traktor, som de nu egentligen heter, med full bas. Hon är 17 år och läser naturprogrammet på Gränsälvsgymnasiet.

Isabelle bor utanför Övertorneå i Övre Kuivakangas. Det är tydligt att fordonet är speciellt för henne och stoltheten i ögonen går inte att ta miste på.

– Jag kör fram och tillbaka till skolan varje dag, säger Isabelle Wahlund Mattila.

Runt om i Sverige har kulturen funnits sedan 1920-talet. Ungdomar nyttjar en möjlighet som finns i lagen, där tjejer och killar får köra bil innan de är myndiga ifall den är ombyggd och registrerad som traktor, vilket innebär en maxhastighet på 30 kilometer i timmen. Epatraktorer får köras med mopedkörkort.

Det finns många olika märken på dessa "vägtraktorer" och Isabella berättar att de vanligaste märkena I Övertorneå är Volvo och King Cab, som hon själv kör.

– De är bra för att de är så höga och då kan man köra på många roliga ställen lite offroad, säger Isabella.

Skillnaden mellan tjejer och killar som kör epatraktor är enligt Isabelle att fler killar mekar med sina bilar.

– Pappa fixar det där åt mig, säger hon med ett leende.

Antalet tjejer som kör epatraktor har ökat markant de senaste åren och i dagsläget finns nästan lika många tjejer som kör epatraktor som killar.

I fordonet möts man av en söt doft från de många Wunderbaums, doftgranar, som hänger i backspegeln. Det är viktigt att sätta sin egen prägel på epatraktorn och Isabelle har gjort ett bra jobb. Hon har en rosa rattmuff, röda tärningar och blommig klädsel på stolarna. Runt växelspaken sitter en rosa tofs och ett flertal olika dekaler är fastklistrade på och i bilen.

– Det viktigaste är att ha en bra baslåda, säger Isabelle.

På helgerna åker ungdomarna i Övertorneå runt i staden och ses på olika parkeringar med sina epatraktorer istället för att sitta hemma hos någon.

– Man träffar alltid någon. Det är en gemenskap, säger hon.

I Finland planerar man att införa en ny fordonstyp som personer under 18 år får köra, “lätta personbilar”, som enligt finska transportstyrelsen innebär en ombyggd och ändringsbesiktad personbil med maxhastighet på 60 kilometer i timmen. Europeiska Unionen håller just nu på att granska frågan.

Svenska transportstyrelsen har uppgett till Lantbrukets affärstidning att de för diskussioner internt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!