Dorotea, Arjeplog och så Övertorneå. Om man jämför 2011 års befolkningssiffror med siffrorna för 2021 är det här de kommuner i Sverige som procentuellt tappat mest befolkning under perioden, enligt statistik från SCB.
Statistiska centralbyrån, SCB, har i skrivande stund inte publicerat befolkningsstatistik på kommunnivå för 2022. Men mellan åren 2011-2021 har befolkningen i Övertorneå gått från 4 810 invånare till 4 211, enligt SCB. Det är en minskning med 12 procent.
– Det är bekymmersamt. Ju färre vi blir desto mer ansträngt blir det, och om medelåldern också ökar, säger Tomas Mörtberg (C), kommunalråd i Övertorneå.
Enligt Tomas Mörtberg jobbar kommunen både brett och aktivt för att öka befolkningsmängden. Det handlar om allt från projektet Hej hemby till att erbjuda gratis boende till universitetsstudenter som gör sina examensjobb eller praktik i kommunen.
– Det har faktiskt lyckats, säger han och nämner en person som hittat partner och fått en anställning hos kommunen efter att ha gjort examensjobb där.
Kommunalrådet konstaterar att kommunen varken har någon stor handel som grannkommunen Haparanda eller gruva som Pajala, men försöker locka folk på andra sätt.
– Vi har sagt att vi måste vara offensiva och marknadsföra oss som en trygg och billig kommun att bo i, säger han och nämner att det bland annat är gratis att besöka badhus.
– För tillfället är det bara bränslet och elen som är lite dyr, men det är inget kommunen rår över.
Övertorneå är långt ifrån den enda kommun i Norrbotten som kämpar för att vända befolkningssiffrorna. På kommunnivå är det bara i Piteå, Boden och Luleå som befolkningen vuxit under perioden 2011-2021.
– Det är ju ett faktum att det ser ut så, säger Lotta Finstorp, landshövding i Norrbotten.
Hon tror att det finns en bild av Norrbotten som inte stämmer.
— Det här att man måste flytta söderut för att det är mycket bättre där. Det är väldigt sorgligt, tycker jag. Vi behöver hjälpas åt att skicka motbilden som finns över Norrbotten.
Landshövdingen menar att en förändring måste ske i närtid.
– Vi kommer inte klara den nya stora samhällsförändringen om vi inte får fler att stanna kvar och flytta hit, säger hon.
Även om inte stora etableringar i dagsläget planeras i alla länets kommuner menar Lotta Finstorp att dessa kommer spilla över till andra.
– Hela den här gröna omställningen av samhället kommer med vågor ut till alla kommuner, det är viktigt att tänka. Jag vill inte att länet blir delat med de som fick de stora etableringarna och de som inte fick det. Det kommer finnas för oss alla.
Vad ska man göra för att få ett mer attraktivt län, mer attraktiva kommuner?
– Dels måste man på sin hemmaplan bygga attraktiva kommuner och då måste man kanske tänka lite nytt. Tänka "vad är det man flyttar till i dag"? Man flyttar inte bara till ett arbete man flyttar till livskvalité.
– Då måste det finnas alla olika delar; kultur, tillgänglig idrott. Det goda livet måste finnas.
Har du någon förhoppning om att den här trenden, som vi ser just nu, ska vända?
– Förhoppningar har jag men det görs inte självt, säger hon och fortsätter:
– Det är flera verksamhetsföreträdare som säger att det är lättare att få människor från andra delar av världen än att få människor från södra Sverige. Det säger mycket, tycker jag, om att man inte vet vad Norrbotten är.