En usel arbetsplats

"Det allmänna beteendet uppvisar allt som inte ska utmärka en fungerande arbetsgrupp".Det står att läsa i utredare Kennet Willmans rapport om läget på socialförvaltningen i Övertorneå.

"Vi ville sekretessstämpla utredningen", säger Tomas Mörtberg, c, personalutskottets ordförande.

"Vi ville sekretessstämpla utredningen", säger Tomas Mörtberg, c, personalutskottets ordförande.

Foto: Kurt Engström

ÖVERTORNEÅ2009-01-17 06:00
På grund av de långvariga problemen på socialförvaltningen i Övertorneå anlitades i höstas en extern utredare. I början av november intervjuade Willman nio av socialkontorets anställda och socialchefen.
Rapporten blev klar strax därefter, men har varit stämplad som arbetsmaterial tills nu.
- Vi har försökt få den sekretessstämplad, då det handlar om en liten kommun. Men det gick inte, säger Tomas Mörtberg, personalutskottets ordförande.
Nu har kommunchef Maria Salmgren släppt rapporten.
Dålig stämning
Rapporten visar en arbetsplats som är fylld med rykten, skvaller och antydningar där personalen starkt ifrågasätter varandra. En arbetsplats där personal stöts ut och andra är rädda för att själva drabbas. Ordningen är hierarkisk med starka kontrollbehov, skriver Willman.
Sprids
Någonting som Willman ser som ett problem är att konflikten spridits utanför socialkontorets egna väggar. Det leder enligt honom till att socialchefen inte längre "äger" frågan och därför får svårare att påverka den. Willman skriver att hans uppfattning är att det saknas ett tydligt och engagerat ledarskap.
Det finns många orsaker till problemen. Bland andra omorganisation, omplacering, nyanställning, sympatisjukskrivning och det som upplevs som "positiv särbehandling". Konflikter som har aldrig retts ut, enligt Willman.
Av intervjuerna framgår att ingen är beredd att ta på sig ansvaret för problemen, men att ingen heller frånskriver sig sitt ansvar. Att personalen påverkas av konflikten visar sig tydligt i de svar som lämnas och beskriver trötthet, förtvivlan och brist på energi.
Negativa strömningar
Willman konstaterar att de enda åtgärder som har genomförts är omplaceringar och repressiva åtgärder:
"Den allmänna uppfattningen är att det är tveksamt om det finns någon bra lösning".
Några av de anställda önskade "att chefen måste vakna upp och ta tillbaka greppet".
Willman skriver vidare att gruppen söker en syndabock att lägga ansvaret på.
Han lämnar förslag på åtgärder och där pekar han på att det är lätt att byta ut personer. Men då finns risk att situationen endast upprepar sig. Det är socialkontorets inre miljö som måste förändras i grunden, enligt Willman.
I sina slutsatser kommer han fram till att "jag får en känsla av en arbetsplats som inte bara är isolerad utan också övergiven".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om