Det har gått några veckor sedan Folklistans lista till EU-valet presenterades. Den toppas av Jan Emanuel, strax före avhoppade KD-politikern Sara Skyttedal. Nummer tre på listan var nog för många ett inte lika bekant namn – nämligen Hans Palo från Juoksengi, norr om Övertorneå.
– Jag har bara fått positiva hälsningar, säger juoksengibon som sitter som ersättare för Framtid S i kommunstyrelsen.
Han berättar om reaktionen vid första sammanträdet efter att nyheten kommit ut.
– De frågade om jag kom med helikopter, ”nej, jag fick inte landningstillstånd”, säger Hans Palo att han svarade skämtsamt.
– Alla tyckte det var fantastiskt, och häftigt, för de visste att jag inte planerat det.
Det var genom en inspirationsföreläsning med Jan Emanuel i Övertorneå som Hans Palo första gången kom i kontakt med den frispråkige entreprenören och ex-socialdemokraten. Han berättar att de hann prata en del och Jan Emanuel berättade att hans nästa fokus var EU-valet.
– Sedan pratade vi inte mer om det. Vi tog en selfie och sedan for han.
Några månader senare, i mars, fick Hans Palo frågan om han ville stå med på Folklistan, som tredjenamn. Svaret blev ”ja”.
Men vem är egentligen Hans Palo och hur hamnade han på den där listan? Enligt honom själv finns ett ganska enkelt svar på den frågan.
– Det ena har lett till det andra, och jag har hoppat på, säger han.
Hans Palo är 67 år och bor bara några hus ifrån sin gamla hemgård i polcirkelbyn. Han är egen företagare men har tidigare länge jobbat som chef inom Samhall och med fackliga frågor. En sväng till Ryssland har han också hunnit med i jobbsammanhang.
– Jag har försökt fundera på varför jag blev som jag blev, säger han och fortsätter:
– Det fanns inga förskolor så farsan hade med mig till gamla toffelfabriken, gamla skofabriken i Övertorneå.
I sexårsåldern fick han börja följa med sin pappa och hjälpa till i fabriken. Sedan kom lönen.
– De kom med ett kuvert och sa ”nu har du Hasse fått lön”, eller ”Hansi” kallade de mig. Jag fick en tia och det var mycket pengar då. Jag tror att det gjorde att jag kände att gör jag något så får jag pengar. Det fick mig att bli kreativ och börja jobba. Jag jobbade alla skollov.
Efter det följde en rad olika jobb och engagemang som avlöst varandra. Han har bland annat hunnit starta en pedagogisk verksamhet, pizzeria och skofabrik – för att nämna några.
– Jag har aldrig tänkt ens att se de negativa sidorna eller att det inte går. Har jag bara fått ett erbjudande har jag hoppat, säger han.
Europaparlamentet har inte heller varit någon långsiktig plan, förklarar han. Men att ta chansen när den kom var för honom självklart. Han tar upp flera frågor som berör personerna som bor i gränsområdet, som polisens arbete över gränsen, tandläkare och sjukvård.
– Det finns hinder som jag tycker vi måste få bort, det är 2024. Vi är egentligen samma land, samma människor, så sätter man sådana här hinder. När coronan blev det nästan en mur mellan de här två länderna.
Folklistan har presenterat några av sina prioriteringar när det kommer till EU. Nummer ett handlar om att skrota asylrätten, vilket mött reaktioner. Men Hans Palo menar att det finns en bra tanke med det hela.
– Asylrätten är från 1940-talet. Tänker man asylrätt är det helt okej men det har blivit så otroligt fel, säger han.
– Vem är det som kommer? Det är unga killar som kan hålla i vapen och kriga. Familjemödrar med barn blir kvar. Det är väl inte så det är tänkt?
Han menar att tanken inte är att ingen ska få asyl.
– Absolut inte. Det finns folk med funktionsnedsättningar som behöver komma undan, sjuka, mödrar med barn.
Andra punkt på listan är att skicka kriminella i fängelse utomlands. Hans Palo har själv föreslagit att det skulle gå att skicka folk till Rumänien.
– Varför inte upphandla? Man upphandlar där det är billigast, där vi får mest pang för pengarna och där skattekronan ger bästa effekten för att vi ska kunna ha pengar till äldreomsorgen, barnomsorgen, det vi verkligen behöver.
– Mänskliga rättigheter, men har det varit mänskliga rättigheter när den där kvinnan våldtogs eller sköts. Är det mänskliga rättigheter att skjuta en annan människa? Nej, skicka till Rumänien.
Han menar att det också skulle kunna verka avskräckande.
– Vet jag att jag kan hamna i Rumänien när jag håller i pistolen kanske jag inte trycker av.
Folklistan har själva gått ut med att de ser sig som en valsamverkan och inte ett politiskt parti. Att listan består av personer med olika partipolitiska bakgrunder ser inte tredjenamnet som ett problem. Det är nämligen själva tanken.
– Det blir olika tänk, säger Hans Palo och tänker tillbaka på ett samtal han berättar att han haft med Jan Emanuel.
– Han sa ”vi är nu två stockholmare i det här, vi kommer från storstadsregionen, vi behöver ha dig med din kunskap för du ser det från en annan horisont”.
Du tror inte det kan bli splittringar?
– Nej, det tror jag inte. Det är som ett fotbollslag. Om alla skulle vara lika så blir det inget fotbollslag. Det gäller att få olikheterna att växa tillsammans.
För att Hans Palo skulle få en plats i Europaparlamentet räknar han med att det behövs 450 000 till 500 000 röster.
– Det är egentligen inte mycket, men det är mycket när man tänker att det är få som röstar till EU. Men det är få norrbottningar som varit så långt upp på listan, därför finns chansen.