SMHI fick kritik efter översvämningar – nu testas nya vapnet

SMHI ska framöver kunna leverera snabbare och bättre prognoser för vattenståndet i Torneälven. "Vi kan genomföra mätningar på svårtillgängliga platser där vi inte behöver vara fysiskt", säger Clara Greve Villaro, hydrolog på SMHI.

Clara Greve Villaro, hydrolog på SMHI ser flera fördelar med den nya tekniken.

Clara Greve Villaro, hydrolog på SMHI ser flera fördelar med den nya tekniken.

Foto: Tobias Ljung

Övertorneå2024-09-10 18:00

Personal från SMHI befinner sig just nu i Övertorneå kommun där de prövar ny drönarteknik.

– Syftet med de här drönarflygningarna är att få in mer data om vattnet i älven. Datan kan vi sedan använda till att förbättra våra modeller som i sin tur ska förbättra våra prognoser för vattenståndet i Torneälven, säger Clara Greve Villaro hydrolog på SMHI.

Länsstyrelsen i Norrbotten riktade i sin utredning om översvämningarna ifjol i Torneälven kritik mot SMHI för sena utfärdade prognoser och varningar. Vilket nu Greve Villaro medger även är en anledning till att man nu genomför det här arbetet.

– Det är just därför vi har valt det här området som vi genomför det här arbetet i. Vi vet att det här är ett område med översvämningar och att vi var sena och det är därför som vi nu vill förbättra våra prognoser och modeller i det här området, säger Greve Villaro.

undefined
SMHI genomför sina drönarflygningar inom Övertorneå centralort och 30-40 kilometer uppströms med Torneälven.

Området som SMHI genomför mätningarna sträcker sig från Övertorneå centralort och 30-40 kilometer uppströms Torneälven. Drönarna ska framöver fungera som ett komplement till de fasta mätstationerna som SMHI har i området.

Clara Greve Villaro ser flera fördelar med det:

– Vi kan genomföra mätningar på svårtillgängliga platser där vi inte behöver vara fysiskt. Vi kan även täcka ett större område än idag, och på så sätt få fram snabbare information, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!