Salometsä menar att hon inte har fått någon förklaring – och att hon har blivit bortspelad med taktiska knep. Vad tror hon att det beror på? Kanske har hon varit för högljudd och blivit obekväm i partiet.
– Jag ifrågasätter saker och det tror jag inte att alla gillar.
I fredags publicerade Norrbottens Media artikeln där Marianne Salometsä fortfarande var ett alternativ som nämndens ordförande. Men redan under torsdagskvällen slogs det alternativet ned när man under partimötet i stället röstade fram Urve Kirt och Ingemar Keisu. Marianne Salometsä förlorade i ett demokratiskt val, helt enligt spelreglerna.
– Det som var konstigt att det redan fanns en lista med två namn på, utan att mitt namn var med. Och redan tre veckor innan fick jag höra från en annan politiker i ett annat parti att jag inte kommer att få någon roll. Och det stämde. Hur kunde han säga det redan tre veckor innan?
Vad är egentligen anledningen till att hon helt tappat förtroendet?
– Först fick jag höra att det var för att jag har för mycket att göra utanför politiken. Sedan fick jag höra att Sjukvårdspartiet skulle få ordföranderollen och nu får jag höra att det är för att jag ska ha uppfört mig olämpligt.
Hon ska ha betett sig olämpligt specifikt mot Ann-Cristin Tötterman-Hjort (Öfa), något som Tötterman-Hjort förnekar.
Kan du ha varit för dålig, helt enkelt?
– Då tror jag att de kunde ha sagt det åt mig någon gång under den mandatperiod som har varit, säger Marianne Salometsä.
Tomas Mörtberg (C) menar att det inte låg något fulspel bakom, men nämner nu en annan anledning än de Salometsä har fått höra.
– Jag vet att en del medlemmar har haft problem med att hon är ny i partiet och att det blir fel mot övriga medlemmar som har varit med länge. Sen kan jag förstå att hon är besviken. Hade jag varit i hennes skor hade jag nog haft samma känsla.
Salometsä fick sin roll som ordförande i nämnden genom sin plats i Öfa, partiet som hon nu har lämnat för C.
Det finns en ”flicka lilla-attityd” i Övertorneå, menar Marianne Salometsä, oavsett om det har något med ordförandespelet att göra eller inte. Det här har hon upplevt inom Alliansen. Det kan vara kvinnor som avbryts och tystas ned, plumpa skämt eller frågor som hon tror att män i samma situation skulle få.
– Jag har till exempel, innan jag skulle ta plats på presidiet, frågat om praktiska saker jag skulle tänka på och fått svaret ”du ska sitta där och se snygg ut”.
Mannen som uppges ha sagt så är inte längre aktiv.
Christina Snell-Lumio (V) har tidigare gått ut och sagt att kvinnor blir bortskrämda från politiken. Norrbottens Media har varit i kontakt med flera kvinnliga politiker inom Alliansen och ingen som har uttalat sig håller med om att kvinnor tystas ned.
– Det har varit ett manssamhälle i Övertorneå, precis som i övriga Tornedalen. Mannen har tagit plats i offentligheten och kvinnorna har antingen inte brytt sig eller så har de hållits tillbaka. Men det har ändrats. Jag har kunnat ta plats och jag har inte varit med om att en kvinna har tystats ned, säger en kvinnlig politiker i Alliansen.
Marianne Salometsä känner i alla fall att klimatet har varit hårt de fyra senaste åren.
– Det här har jag gått och funderat länge på, men har inte velat prata om det. Nu känner jag att jag inte har något att förlora på att säga som det är och därför går jag ut med det nu.