"Det var härligt att vinna"

Hon kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. I dag, tre år senare, är hon en prisbelönt företagare. Övertorneåbon Kisanet Tesfaghabir startade en egen tolkningstjänst och vann i maj sm-guld i Ung Företagsamhet.

ENTREPRENÖR. Kisanet Tesfaghabir, 20, kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn för tre år sedan. I dag driver hon en egen tolkningstjänst och vann tidigare i år SM-guld i Ung Företagsamhet.

ENTREPRENÖR. Kisanet Tesfaghabir, 20, kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn för tre år sedan. I dag driver hon en egen tolkningstjänst och vann tidigare i år SM-guld i Ung Företagsamhet.

Foto: Tomas Nilsson

ÖVERTORNEÅ2014-07-18 09:30

Kisanet Tesfaghabir, 20, kom till Sverige i mars 2011 som ensamkommande flyktingbarn från Eritrea. Hon kunde ingen svenska och kände sig förvirrad över att befinna sig i ett nytt land med nytt språk. Då insåg hon knappast att hon, ungefär tre år senare, skulle stå på en scen i Stockholm och ta emot pris för ett framgångsrikt entreprenörskap.

– Efter sex månader kunde jag ganska bra svenska och då kunde jag prata med andra människor och skaffa kompisar. Allting blev också lättare när jag började på gymnasiet, säger hon.

NSD träffar Tesfaghabir på biblioteket vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå där hon till hösten ska börja tredje året på naturvetenskapsprogrammet. Förra läsåret fick eleverna chansen att starta eget inom projektet Ung Företagsamhet, UF. Det var då som hon kläckte idén om att dra i gång en egen tolkningstjänst. Den riktar sig till myndigheter och nyanlända eritreaner som behöver kommunicera på svenska och tigrinska.

– När jag kom var jag den enda från Eritrea i Övertorneå så när jag skulle prata med myndigheter fick jag hjälp av en telefontolk. Det kändes inte bra att bara höra rösten på tolken och dessutom var det olika tolkar hela tiden. Det var inte kul att berätta sin livshistoria för en främling i telefon, säger hon.

Fördelen med att tolka på plats är att det blir ett tryggare möte – framförallt för personer som precis kommit till Sverige.

– Jag har fått positiva kommenterar både från mina kunder – kommunen och skolan – men även från de eritreanska familjerna. De kan se mig när vi pratar och då det är jag som tolkar varje gång så kan familjerna kontakta mig efteråt om de behöver stöd på annat sätt.

I mars fick hon pris av UF Norrbotten för ”bästa affärsplan” och i maj vann hon svenska mästerskapen i kategorin ”årets tillväxtföretag” inom UF. Hon konkurrerade med lite drygt 6500 UF-företag från övriga landet – och det var Kisanet som stod som segrare och tog emot diplomet nere i Stockholm.

– Det var härligt att vinna! Jag blev väldigt förvånad. Det var många andra bra företag med i tävlingen.

Hur ska utveckla företaget längre fram?

– Jag ska till hösten tolka på fler språk – till exempel arabiska. Jag kan inte arabiska men jag ska anlita andra som kan det. Men jag vet inte vad som händer med företaget efter gymnasiet. Jag skulle vilja plugga vidare någonstans och bli läkare i framtiden, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om