I Haapakylä strax utanför Övertorneå bor Christer Kuttainen som är van att hans mark svämmar över. Det som enligt honom är annorlunda från andra år är att vårfloden är förskjuten.
– Vattenståndet är inget ovanligt det skiljer sig mellan åren men brukar vara ungefär så här högt. Det som är den största skillnaden är att årets vårflod kom cirka tre veckor senare än vanligt, säger Kuttainen.
Han menar att vattenståndet är långt ifrån rekordet 1968 då Pajalavägen var översvämmad och att nivån måste höjas minst en meter till för att vara nära rekord. Desto mer fundersam är han över vårflodens sena ankomst och varaktighet.
– Det är speciellt att den kommer så här sent och ingen vet heller om vattnet kommer sjunka eller om det håller i sig över midsommar.
Vårfloden brukar komma i två omgångar där den första kommer i mitten av maj och sjunker sedan undan efter en stund. Medan andra omgången brukar komma till midsommar och vara något mindre än den första.
– Det blir ett problem för de bönder som har marken under vatten. I juli brukar det vara torrt men nu är vi en bra bit in i juni och marken är fortfarande täckt i vatten, säger han.
Christer är orolig för eventuell midsommarflod och vatten som stannar kvar en längre tid.
– Vanligtvis brukar man slå hö inom två till tre veckor och kommer en flod blir det svårt. Garanterat har många bönder åtskilliga hektar mark under vatten som annars brukar vara växande inför skörden nu.