Demonerna gör honom till laxkungen

Gunnar Svanljung från Soukolojärvi i Tornedalen är en inbiten laxfiskare, som också gör sina egna beten. De kallas allmänt för Svanljungs Demoner och verkar vara rena godsakerna för laxen.

Svanljungs egenhändigt gjorda Demonspinnare är godis för laxen. Här varianten "Den sista chansen".

Svanljungs egenhändigt gjorda Demonspinnare är godis för laxen. Här varianten "Den sista chansen".

Foto: Gunnar Westrin

ÖVERTORNEÅ2011-06-27 11:52

Nu har laxfiskesäsongen sparkat igång på riktigt. Vattenståndet har varit skapligt i både Kalixälven och Torneälven, även om rapporter har kommit om sjunkande vattenstånd. Efter midsommar steg dock vattnet, vilket är bra för laxen.


Redan den första juni fick Gunnar sin första lax i Matkakoski, den klassiska laxsträckan i den nedre delen av Torneälven. Fisken vägde hela 13, 8 kilo. Den 14 juni plockade han upp en på 9,5 kilo och den 19/6 kom nästa bamsing, en bjässe på 12,5 kilo. Några dagar efter midsommar kom den femte laxen, han drog upp en snygg fisk på nästan åtta kilo.


Alla knep naturligtvis en Demonspinnare signerad Svanljung, den här gången en variant som lämpligt nog heter "Den sista chansen".

Enligt Gunnars iakttagelser har inte laxen kommit i större stim, utan mer som ströfiskar. Han berättar vidare att arla morgnar och särla aftnar har varit bäst. Förra årets fångst i strömmen lär ha varit 107 stycken. Svanljung tror att den siffran redan har överskridits för året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om