"De känner att de blir övergivna igen"

Trygghet är en mänsklig rättighet enligt FN.Nu känner flyktingbarnen i Övertorneå sin nyvunna trygghet hotad.- Det är horribelt, säger Tuulikki Rönnberg, kurator.

ÖVERTORNEÅ2009-07-18 06:00
Människor som utsatts för trauma behöver trygghet, kontinuitet, förutsägbarhet, nära och varaktiga relationer. Det är några av de krav som kan ställas på den levnadssituation som flyktingar får i sitt nya land, sin nya kommun och sitt nya hem.
Men så är det inte alltid.
"Horribelt"
Ibland går ekonomi och anställningsregler före de mänskliga rättigheterna som fastställts av FN.
Det säger kuratorn Tuulikki Rönnberg och den kognitiva beteendeterapeuten Elisabeth Innala. De reagerar kraftigt mot den situation som de ensamkommande flyktingbarnen ställs inför i Övertorneå.
- För mig känns det horribelt. Trygghet är det absolut viktigaste och nu dras fötterna undan för barnen, säger Rönnberg.
Hon har noterat att förändringen i botten handlar om ekonomi och hon efterlyser långsiktighet i resonemanget.
- I förlängningen blir det mycket dyrare för samhället och för individen blir det en katastrof. Det tar mycket längre tid att återhämta sig om tryggheten försvinner.
Elisabeth Innala instämmer.
- Det är förskräckligt. Det tar tid att bygga upp tillit, det tar tid att bygga upp förtroende. Ärligt talat har jag svårt att förstå hur kommunen kan fatta ett sådant här beslut som drabbar männi-skor som utsatts för så mycket trauma.
Reagerar normalt
Rönnberg säger att de ensamkommande flyktingbarnen reagerar normalt, precis som barn och unga gör vid negativa förändringar som kan handla om allt från en skilsmässa till död. Till reaktionen ska också läggas det bagage av trauma som de redan bär med sig.
- De känner att de blir övergivna igen och tar på sig skulden. De tror att det är någonting som de har gjort som leder till otryggheten, säger Rönnberg.
Extremt påfrestande händelser kan leda till trauman.
Även om inga ärr syns på kroppen, kan de psykiska skadorna vara stora och personen kan lida i det tysta.
Det är vanligt med svårighet att berätta om det upplevda, även för de allra närmaste.
Följden av trauman kan bli lättirritation, överkänslighet och omotiverad ilska. Det är också vanligt med ångest, oro, sömnlöshet, mardrömmar, blixtminnen och koncentrationssvårigheter. De kan visa sig flera år efter händelsen.
Att tvingas uppleva svåra situationer skapar skräck, rädsla och hjälplöshet.
Målet är att skapa trygghet så att personen kan hitta självkänsla och lugn.
Det är viktigt med lugn, trygghet, tak över huvudet, förutsägbarhet, hjälp att hantera ångest och alla andra känslor för att själen ska kunna hela.
Många flyktingar har tvingats fly från sitt land eftersom de eller deras närmaste har blivit hotade till livet. Flykten är ett sätt att överleva.
Källa: Kris och traumacentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om