De besökte en annan skog än den egna

Rautiorova Ekopark har nu varit föremål för intensiva studier av en Indonesisk delegation.
Vetgirigt har delegaterna utforskat hur skägglav smakar, kontrollerat innehållet i älgbajs, provsmakat frostnupna lingon.
Syftet med besöket var att få en inblick i svensk skogsvård, naturturism och hållbar utveckling.

8	Blåbärsfotografering. Ambassadör Dewa Made J. Sastrawan, Guvernör Agustin Teras Narang, Jatna Supriatna Forskningscentret för klimatförändring Universitetet i Indonesien.

8 Blåbärsfotografering. Ambassadör Dewa Made J. Sastrawan, Guvernör Agustin Teras Narang, Jatna Supriatna Forskningscentret för klimatförändring Universitetet i Indonesien.

Foto: Åsa Hansson

ÖVERTORNEÅ2013-10-21 14:15

Under ett sju dagar långt besök som organisationen SIWI står värd för reser den Indonesiska delegationen runt i Sverige. Bland deltagarna finns bland andra guvernören av centrala Kalimantan, Borneo, Indonesiske ambassadören, byhövdingen i byn Buntoi, samt representanter från ministerier.

Besöket är en del av Sidas arbete med aktörssamverkan och syftar till att sammanföra indonesiska och svenska aktörer inom områdena skog, turism och klimat med målet att upprätta hållbara relationer mellan aktörerna.

Guidad tur i Ekoparken

Delegaterna var tungt beväpnade med kameror och väl påpälsade inför den guidade turen i Ekoparken som leddes av eleverna på Naturguidesutbildningen, vid Tornedalens Folkhögskola och Sveaskogs naturvårdsspecialist Lars Göran Ek.

– Det känns konstigt att ha så stora och tunga kläder på sig, jättestor skillnad mot hemma skrattar Sita Supomo.

Under turen pekar guiderna ut spår av olika djur, berättar om trädens växtsätt och om skägglaven som utgör en del av renarnas föda vintertid.

Gammal tradition och visdom

Byhövdingen Tambang smakar på laven.

– Jag är väldigt glad och exalterad över att vara här. Det kommer att ge min by en väldigt speciell historia, säger han.

Han uppger att skogarna kring hans by utsetts till ”Community forest” som den första i sitt slag i centrala Kalimantan. Det innebär att hans by i samverkan med två andra byar har fått rätten att vårda skogen enligt ursprungsfolkens gamla traditioner och visdom. Han hoppas nu på någon form av samarbete för att kunna bygga upp arbetet med skogsvård och turism.

Goda exempel i Sverige

– Jag älskar känslan av skogen. Hemma har vi stora problem med avverkning och det vill jag förändra. Jag vill att befolkningen ska ges möjlighet att få sitt levebröd från skogen via skogsvård och ekoturism.

I Sverige finns många goda exempel att ta efter. Som beslutsfattare är det viktigt för mig att inte fatta alla beslut bakom skrivbordet. Man måste själv uppleva och lära för att fatta de bästa besluten. Det är min plikt som tjänare av mitt folk, säger guvernör Agustin Teras Narang.

Turen avslutades med en mycket uppskattad skogslunch som eleverna på Naturguidesutbildningen bjöd på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om