Därför släpps Hagamannen

Hagamannen blev i dag villkorligt frigiven trots att han bedöms ha en hög återfallsrisk och inte har beviljats några obevakade permissioner.
"Det är unikt", säger Sven-Erik Almhem, tidigare överåklagare.

UNIKT. Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, har aldrig varit med om en liknande villkorlig frigivning.

UNIKT. Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, har aldrig varit med om en liknande villkorlig frigivning.

Foto: Kurt Engström

Övertorneå2015-07-28 18:40

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, förklarar varför Hagamannen, Niklas Lindgren, släpps.

– Lagstiftningen är utformad så att om man får ett tidsbestämt straff av domstolen, i det här fallet 14 år, så blir det automatiskt så att man blir villkorligt frigiven efter två tredjedelar av straffet. Under förutsättningen att man har skött sig under verkställningstiden. Det har han gjort enligt uppgift. Då är det unika i den här situationen att Kriminalvården, det vill säga företrädare för staten, samtidigt anser att han inte har varit pålitlig nog att få en enda permission obevakad av farlighetsskäl. Och det är unikt vill jag påstå. Det är jättekonstigt att man under så lång verkställningstid inte har kommit längre än att man som statlig företrädare fortfarande betraktar honom som farlig för kvinnor, säger Sven-Erik Alhem.

Har du varit med om något liknande?

– Nej det har jag inte varit. Jag har faktiskt inte hört talas om något. Jag vill inte utesluta att det kan ha hänt, det är absolut inte så jag menar. Men det är i varje fall mycket ovanligt om det har förekommit överhuvudtaget, säger han.

LÄS MER: Hagamannens nya liv i frihet

Umeå Tingsrätt ändrade nyligen Övervakningsnämndens beslut om att Hagamannen inte skulle få vistas inom Umeå kommun och dess kranskommuner under det första året i frihet. Sven-Erik Alhem tycker att det i sådana lägen borde finnas en möjlighet att beakta den psykiska effekten hos brottsoffren, av att plötsligt kunna stå öga mot öga med gärningsmannen. Det är inte rimligt att de ska behöva överväga att flytta därifrån, säger han.

– Då är det rimligare att gärningsmannen får finna sig i att inte komma tillbaka till sin tidigare boplats. Inte minst därför att fokus på målsäganden har ökat. Gärningsmannaintresset var starkare tidigare. Men vi har fått mängder av lagstiftningar som medför att man nu för större vikt vid målsägarintresset. Så det ligger i tiden att man ändå tänker i brottsofferperspektivet mer än bara gärningsmansperspektivet, säger Alhem, som numera är ordförande i Brottsofferjouren.

Det bästa vore om Hagamannen väljer att bosätta sig på en annan ort tycker han. Och att han där får bevisa att han inte längre är farlig. NSD har tidigare avslöjat att han fått två nya övervakare i Övertorneå.

– Det är en klok åtgärd om han etablerar sig på en annan ort, även om de boende där naturligtvits tycker att det kan finnas känslor i det också. Men genom att manifestera ofarlighet och att han har återanpassat sig så kommer ju farlighetsstämpeln att avklinga i efterhand.

LÄS MER: UPPGIFTER: Hagamannen till Norrbotten

Sven-Erik Alhem tycker det är viktigt att inte bidra till att överdriva frågan om farlighet.

– Man får absolut inte nonchalera den men man får heller inte måla upp något som är väldigt väldigt kusligt, säger han.

LÄS MER: Hagamannen på hemligt besök i Övertorneå

Nu vilar ett stort ansvar på Frivården, tycker Alhem. De bör ha en mycket tät kontakt med Hagamannen genom övervakare och ofta göra nykterhetskontroller bland annat. På det sättet skulle Niklas Lindgren vara medveten om att han är satt under stark kontroll, vilket skulle vara till gagn för honom själv, säger Alhem.

– Det är ett mycket stort ansvar på Frivården. Jag kritiserar dem inte på minsta sätt. Jag tror att de kommer göra sitt yttersta för att se till att det här fungerar väl, säger Alhem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!