Bilaffären med stora frågetecken
Hemtjänsten i Övertorneå ska förses med tolv nya bilar.Men det finns många frågetecken kring affären.- Vi är högst ansvariga och vi visste ingenting om det här, säger Christina Snell-Lumio, ledamot i socialnämnden.
Struligt byte av bilar till hemtjänsten gör att Övertorneå kommun nu riskerar skadeståndskrav.FOTO: Linda Danhall
Foto: Linda Danhall
Verksamheten har en rad önskemål och några krav är att bilarna ska ha fyrhjulsdrift, hög markgång och lastförskjutningsgaller.
Fick uppdraget
En tjänsteman fick uppdraget att söka rätt på en bilmodell som uppfyller kraven.
Valet föll på wolksvagen.
Men det visade sig att den upphandling som skett år 2005 genom Sveriges kommuner och landstings Kommentus inte hade följts korrekt och därför föll affären, säger utredare Leif Häggbo.
Nya tag
Under hösten har en förnyad bilsökning genomförts och valet blev i stället toyota.
Hemtjänstens bilpark består av tolv bilar som alla ska bytas ut. Tolv fyrhjulsdrivna bilar är en stor affär för den bilhandlare som får uppdraget att leverera bilarna. Strömbergs bil i Kalix var till att börja med aktuell. Men affären stoppades.
Nu är frågan om Övertorneå kommun riskerar skadeståndskrav för utebliven affär.
- Jag vill inte kommentera i nuläget. Frågan är om en stämning är bra för långvariga relationer, säger Rickard Lundström, ägare av Strömbergs bil.
Frågan om skadestånd har också socialchef Ann-Kristin Andersson ställt sig.
- Det har jag frågat mig, men jag tror inte att det finns en sådan risk. Hade det varit en ny upphandling hade det varit en annan sak. Det handlade om ett förfrågningsunderlag, inte om en ny upphandling.
Om det inte var en upphandling, varför gjordes då allting om?
- Det hade inte skett på ett ändamålsenligt sätt. Det har skett en begreppsförvirring, säger Andersson.
Frågetecken
Förfarande ifrågasätts av politiker. Frågetecken finns kring varför socialnämnden inte informerats om bilbytet, om det behövs fyrhjulsdrivna bilar även i centrala Övertorneå, hur det överensstämmer med eko-kommunens vision och varför affären skötts felaktigt.
- Jag har svårt att se att sex anställda får sluta sina arbeten för att vi i stället ska satsa på fyrhjulsdrivna bilar, säger Johan Kummu, (S).
Varför informerades inte nämnden?
- Bra fråga, jag är själv fundersam. Men det finns pengar i budget så det handlar väl om formalia, säger ordförande Östen Lejon.
Men ledamöterna i socialnämnden har fått ett annat svar.
- Lejon säger att det är en verksamhetsfråga. Hur kan det vara det när det handlar om tre miljoner kronor, frågar Johan Kummu, (S).
Christina Snell-Lumio (V) instämmer.
- I nämnden har vi inte längre någon insyn. Hur kan allting vara verksamhetsfrågor när det är vi som är ytterst ansvariga, säger hon.
Att hemtjänsten ska ha ändamålsenliga och säkra bilar är alla eniga om.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!